Rusko soudí amerického novináře. Pro údajnou špionáž ho vězní už 15 měsíců

32letý Evan Gershkovich s oholenou hlavou čelí ruskému soudu uzamčený v kleci obžalovaných. Více než 1 400 km od Moskvy byl americký novinář s ruskými kořeny zatčen během reportérského výjezdu loni v březnu.

"Bylo zjištěno a zdokumentováno, že Evan Gershkovich na pokyn CIA shromažďoval ve Sverdlovské oblasti tajné informace o činnosti obranného podniku na výrobu a opravy vojenské techniky," tvrdil zástupce obžaloby Mikael Ozdojev.

"Tato obvinění jsou naprosto nedůvěryhodná. Od začátku jasně říkáme, že Evan neudělal nic špatného. V první řadě neměl být nikdy zatčen. Žurnalistika není zločin," prohlásil mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller.

[chooze:article;value:561715]

​Gershkovich je prvním západním novinářem, který v postsovětském Rusku čelí obvinění ze špionáže. Především ve Spojených státech vyvolává jeho soudní proces velké emoce. "Stojí tam s úsměvem, vzdoruje, má hlavu vztyčenou. Jsme na něj pyšní," řekli rodiče novináře Ella Milmanová a Michail Gershkovich.

"Je zavřený v malé cele jen s jedním spoluvězněm a vycházet může jen na hodinu denně," popsal zacházení s Gershkovichem jeho přítel Pjotr Sauer.

Propuštění Gershkoviche se stalo i jedním z témat amerických prezidentských voleb. Kandidát na Bílý dům Donald Trump se nechal slyšet, že by novináře snadno osvobodil. Putin to prý ale udělá jen pro něj. "Z té ruské strany se jedná určitě o snahu držet si určitý směnný fond. Budou to schopni samozřejmě použít jako určitý prostředek, se kterým lze obchodovat. Rusové se snaží ovlivnit i vnitroamerické dění. A ve chvíli, kdy se z toho stane vnitropolitická kauza, tak to pochopitelně může Bidena dostat pod tlak," poznamenal politolog Jan Šír.

O případné výměně Gershkoviche za vybraného ruského vězně ale Moskva prý bude jednat až po vynesení rozsudku. Další slyšení stanovil soud na 13. srpna. V případě odsouzení hrozí americkému novináři až dvacet let vězení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.