Rusko straší prázdnými slovy, říká expert. Na Ukrajině si chystá půdu pro jednání

"Samozřejmě není možné nějakým způsobem podmínit to, že by se stát, který je cílem agrese, de facto neuchýlil k tomu, aby využil všechny možné prostředky k tomu, aby bránil své území a snažil se zvrátit vývoj konfliktu na svou stranu, a využil těch prostředků, které má," řekl Petráš v rozhovoru pro TN Live.

Podle Petráše ale možné ostřelování strategických cílů na ruském území výrazněji situaci na frontě nezmění. "Útoky na objekty, které se nachází na ruském území, budou mít pouze sekundární charakter. Pokud by byla tato munice použita k tomu, že by byly ničeny, likvidovány či omezeny zásoby, které ruská armáda používá k zásobování jednotek na frontě, to znamená, že by byly zasaženy logistické sklady, sklady materiálu, či by došlo k ostřelování zásobovacích tras, tak vliv na samotném bojišti bude pouze minimální," zhodnotil.

Ostřelování strategických cílů by ale mohlo mít i další dopady. "Jako další efekt by mohla být demoralizace obyvatelstva na území Ruské federace a možná může jít i o snahu přinutit civilní obyvatelstvo k tomu, aby vyvinulo politický tlak na vedení Ruské federace, na Kreml, na Putinovo vedení, aby přistoupilo už k nějakým jednáním o mírovém uspořádání tohoto konfliktu," přiblížil Petráš.

[chooze:article;value:558159]

Ten se také vzhledem k aktuální situaci na frontě kloní k tomu, že si Rusko připravuje půdu k zahájení jednání o poválečném uspořádání a k nastavení civilní správy na územích Ukrajiny, která vojensky kontroluje.

"V této chvíli a za těchto podmínek se jeví tato pravděpodobnost jako poměrně vysoká. Ukrajinské armádě v tuto chvíli chybí vedle dostatečného vojenského vybavení a materiálu, munice a zbraní především lidská síla a vojáci k tomu, aby mohla v dostatečné míře zajistit rotaci a zálohy na těch směrech a na těch místech frontové linie, ve kterých se odehrávají ty největší boje," uvedl. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.