Rusko udeřilo na ukrajinskou elektrárnu. Kyjevu docházejí klíčové rakety Patriot

Sedm dronů Šáhid vypustilo v noci na pátek Rusko na Ukrajinu, a to zejména na Mykolajivskou, Oděskou, Chersonskou, Dněpropetrovskou, Vinnyckou a Chmelnickou oblast. 16 z nich se prý podařilo ukrajinské armádě sestřelit. Přesto byla poškozena elektrárna v Kryvém Rihu.

"Nepřítel se zaměřil na energetickou infrastrukturu různých regionů Ukrajiny. Nikdo nebyl zraněn," uvedly Jižní obranné síly Ukrajiny.

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina jsou útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu pouhou odvetou. Ukrajina podle něj poslední dobou cílí právě na ruské elektrárny.

[chooze:article;value:550163]

​Časté a masivní ruské útoky si už vybírají další daň. Ukrajině podle zahraničních zdrojů prý začínají docházet rakety systémů protivzdušné obrany Patriot. Ten je klíčový pro ochranu strategických objektů.

"Jak jsem řekl před několika týdny, Ukrajině došly rakety Patriot a Iris-T. Také většina ostatních zásob prostředků protivzdušné obrany je vyčerpaná nebo zničena. Nemám slov. Jen vztek," řekl Julian Röpcke, vedoucí redaktor pro bezpečnostní politiku a konflikty německého deníku Bild.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přitom dlouhodobě apeluje na větší dodávky vojenského materiálu ze Západu. "Protivzdušná obrana je pro nás prioritou. Putin se snaží zničit naši energetickou infrastrukturu," poznamenal Zelenskyj.

Kvůli ruské agresi schválil ukrajinský parlament zákon, který má posílit armádu. Zavede například základní vojenskou přípravu, kterou lze absolvovat i v době vysokoškolského studia. Aby zákon nabyl platnosti, musí ho ještě podepsat prezident.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.