Rusko útočí na Charkovskou oblast. Dobyli jsme čtyři vesnice, chlubí se

Ve válce na Ukrajině se postupně otevírá nová fronta. V pátek ruská armáda překročila ukrajinskou hranici na severovýchodě země v Charkovské oblasti. Ofenziva směřuje k druhému největšímu ukrajinskému městu Charkov, o jehož dobytí se krátce a neúspěšně pokoušelo Rusko na samotném začátku války.

Ruko v neděli oznámilo, že se mu při zahájené ofenzivě podařilo dobýt čtyři vesnice v pohraničí. Podle ruského ministerstva obrany vojáci zabrali v neděli vesnice Gatišče, Krasnoje, Morochovec a Olejnikovo. Ukrajinci naproti tomu tvrdí, že se jim daří postup ruských vojáků brzdit, píše portál Moscow Times.

Ukrajinská vláda už pohraničí Charkovské oblasti evakuovala. "Celkem jsme evakuovali 4 073 lidí," uvedl podle Moscow Times guvernér Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Velkou část evakuovaných tvořili postarší lidé, kteří odmítali opustit své domovy i navzdory hrozbě útoku.

[chooze:article;value:555176]

Podle Institutu pro studium války (ISW) umožnila ofenzivu zdrženlivost Západu ohledně ukrajinského využívání západních zbraní pro ostřelování cílů na ruském území. Kvůli těmto zábranám nemohli Ukrajinci využívat západní systémy k ničení ruských zbraní před začátkem ofenzivy.

Rusko se nyní soustředí na město Volčansk, které je prvním větším osídlením mezi hranicemi a Charkovem. Jak uvádí ISW, ruská vojska se jej snaží obklíčit a Ukrajince, kteří jej brání, odstřihnout od pomoci.

Pro ukrajinské tajné služby nebyla ofenziva překvapením. "Můžeme říct, že aktivity nepřítele v regionu začaly v souladu s informacemi, které jsme o nich měli," řekl podle portálu Meduza mluvčí ukrajinské rozvědky Andrij Jusov.

V současnosti okupuje v Charkovské oblasti Rusko celkem devět vesnic a osad, které stihlo od pátečního útoku obsadit. Ukrajinská armáda tvrdí, že se jí daří ruská vojska zpomalovat díky přípravám, které v posledních dvou měsících podnikla, píše agentura Unian.

Rusko zuří nad ztrátou v Bělgorodu. Viní Ukrajinu z masivního ostřelování:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.