Rusko už Bachmut nechce za každou cenu. Bude se soustředit na jiné cíle

Ruská armáda má pod svou kontrolou většinu města Bachmut, o které se s Ukrajinci rvou už skoro deset měsíců. Ukrajina se však odmítá města vzdát i navzdory doporučením západních spojenců. V současnosti se drží už jen v západním cípu města.

Zdánlivě bezútěšná situace se ale nakonec může obrátit ve prospěch Ukrajinců. Rusko totiž ztrácí vůli o Bachmut bojovat. Ministra obrany Sergeje Šojgua více zajímají jiné problémy na frontě.

[chooze:article;value:503124]

S teplejším počasím se totiž očekává nová ukrajinská protiofenziva, na kterou se obě válčící země chystají už několik měsíců. Zatím ale není jasné, kde přesně udeří. Rusko se proto rozhodlo přesunout dobytí Bachmutu na svém žebříčku priorit níž, aby se mohlo účinně bránit, uvedl Institut pro studium války (ISW).

Uvolněním části vojáků, vojenské výbavy a munice z bojiště v Bachmutu chce ruské vedení získat dodatečné síly pro obranu frontové linie. Na řadě míst na frontě totiž Ukrajinci začali podnikat drobné protiútoky, které ale nejsou součástí avizované ofenzivy. V samotném městě ale Rusko nehodlá ustat v útocích.

Obzvlášť velkou ranou pro ruské úspěchy v Bachmutu je také rozhodnutí velitele žoldnéřské organizace Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina. Ten ve čtvrtek a v pátek zveřejnil několik videí, v nichž ostře nadává ruskému vedení, které obviňuje ze zadržování zásob munice pro wagnerovce. Tito žoldáci přitom tvoří hlavní útočnou sílu Ruska v Bachmutu.

[chooze:article;value:502883]

Prigožin své rozčilení podtrhl prohlášením, že k 10. květnu se wagnerovci stáhnou z rozbombardovaného města. ISW však upozorňuje, že ze strany wagnerovců může jít o zoufalý pokus zajistit si pozornost ministerstva obrany a s ní i tolik potřebnou munici.

Pokud totiž Wagnerova skupina doopravdy odejde z města, aby znovu načerpala síly, bude to pro Rusko představovat závažný problém. Ruská armáda nemá v oblasti dostatek mužů, aby zcela nahradila pozice uvolněné po odchodu žoldnéřů. Zejména nyní, kdy bude potřebovat bojeschopné muže pro obranu fronty.

Okamžité zlepšení situace pro Ukrajince se ale nekoná. Rusko pokračuje ve svých pokusech o dobytí Bachmutu i přes spory mezi ruskými hodnostáři. Svědčí o tom i velký páteční útok, kdy Ukrajinci odrazili více než 30 různých útoků ze tří stran, píše portál Ukrinform. Kromě toho také Rusové ostřelovali ukrajinské pozice za pomoci zakázané fosforové munice.

Na situaci v Bachmutu se můžete podívat zde:

Rusko před týdnem opět ostřelovalo ukrajinská města. Zahynulo 20 lidí včetně tří dětí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.