Rusko už nebude zadarmo využívat pozemky v Česku, rozhodla vláda

Rusko vlastní v Česku desítky hektarů pozemků. Mezi nejznámější patří okolí ruské ambasády v pražské Bubenči. Pozemky má také například v Karlových Varech či v Brně. Nyní o velkou část z nich Ruská federace přijde.

"Zrušili jsme rozhodnutí vlády učiněná pod hlavněmi ruských tanků po okupaci naší země, která dodnes umožňovala Rusku bezplatně využívat rozsáhlé pozemky na našem území. Neoprávněné zisky z užívání těchto pozemků nesmí sloužit k podpoře současné okupace Ukrajiny," oznámil na twitteru ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

[chooze:article;value:504488]

Jde o byty u ambasády v Praze, budovy v Brně a Karlových Varech nebo rekreační objekty ve Vlkančicích či Jevanech.

Na ruském velvyslanectví působí momentálně šest diplomatů. To podle ministerstva zahraničních věcí vylučuje, že by byly byty využívány k diplomatickým účelům. Nově budou Rusové muset platit tržní nájemné a daně.

"Rusko nereagovalo na opakovaná upozornění ze strany ministerstva zahraničních věcí, že je potřeba tu situaci řešit," prohlásil premiér Petr Fiala (ODS).

[chooze:article;value:503705]

"Rusko vlastní v Česku 42 budov," řekl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). "V rámci revize jsme přišli na to, že tyto budovy nesloužily diplomatickým účelům," dodal.

Vláda chce vyzvat Rusko, aby zaplatilo za poslední tři roky, kdy nemovitosti využívalo. "V právním státu je normální, aby nájemník platil nájem," sdělil Lipavský.

Vláda zrušila usnesení. Rusko bude muset platit za pronajaté nemovitosti:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.