Rusko už nikoho nezajímá. Největší problém Západu je Čína, říkají experti

Druhou studenou válku nepovedou Spojené státy americké a jejich západní spojenci s Ruskem, nýbrž s Čínou. Obě mocnosti si házejí ekonomické klacky pod nohy už několik let, v posledním roce ale napětí vzrostlo na dosud nejvyšší míru.

Podle expertů se naplno projeví, kdo je ve skutečnosti největším vyzyvatelem Západu, po konci války na Ukrajině, upozornil portál El País.

[chooze:article;value:491013]

"V podstatě jsme zase ve studené válce. Jsme svědky velkého strategického soupeření mezi Spojenými státy a Čínou, které přitom nehrají jen na vlastních písečcích, ale i na tom globálním," řekla ekonomka Alicia García Herrerová.

Silnější než Sovětský svaz

Je přesvědčená, že už není cesty zpět. Staré pořádky se podle ní nikdy nevrátí. "Myslet si, že se všechno uklidní jenom proto, že se prezidenti Biden a Si jednou potkali na Bali a řekli tam, že si nepřejí eskalaci napětí, by bylo velmi naivní. Vstoupili jsme do nové reality, která se nezmění," pokračovala.

Profesor mezinárodních vztahů z Bostonské univerzity Jorge Heine podotkl, že na tom, zda je svět v nové studené válce, se odborníci zatím neshodnou. "Je ale stále víc kolegů, kteří mají za to, že studená válka se vrátila. Já si to myslím už od roku 2020. Tehdy mě mnozí kritizovali, považovali to za předčasné s ohledem na to, že šlo pouze o obchodně-technologický střet bez ideologie. Ta už tam ale teď je," vysvětlil.

[chooze:article;value:490563]

"Mezi první a druhou studenou válkou je samozřejmě řada rozdílů, především je to velikost čínské ekonomiky (oproti sovětské v minulém století) a vzájemná závislost mezi těmito dvěma státy. Odlišnosti tu jsou, ale v mnoha dalších ohledech je to stejné," dodal Heine, který v minulosti působil jako chilský velvyslanec v Číně.

Evropané jako pouhé loutky

Podobnost vidí odborníci zejména v tom, že rivalové jsou dvě velké země, které mají své "satelity". "Bohužel se obávám, že tady v Evropě jsme pouhými loutkami tohoto strategického soupeření. Jsme mnohem zranitelnější, nemáme skutečnou možnost se mezi těmito dvěma obry rozhodnout. Tak moc jsme se zabývali vnitroevropskými pravidly a podmínkami, že jsme zapomněli na konkurenci z mimoevropských zemí. Skoro to vypadá, že zapomínáme, že jsme součástí světa," uzavřela Herrerová.

Pozornost na americko-čínské vztahy je upnutá po několika únorových incidentech ve vzdušném prostoru USA a Kanady. Letectvo sestřelilo několik neidentifikovatelných objektů, přinejmenším jeden z nich Washington pokládá za čínský špionážní balón, připomíná televize NBC News.

[chooze:article;value:487681]

Předmětem sváru mezi Čínou a USA je především Tchaj-wan. Ten komunistická vláda pokládá za svoje území, přestože má ostrov vlastní demokratickou vládu a de facto je nezávislý. Spojené státy podporují tchajwanské vedení a spolu s nimi i další západní země včetně Česka.

Bílý dům cestu Bidena do Kyjeva pro jistotu oznámil Moskvě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.