Rusko už sbírá síly, tvrdí premiérka. Rozvědka spočítala, kolik času zbývá Evropě

Tento týden vyvolala zvýšenou pozornost Evropy zpráva německé armády, která unikla na veřejnost. Podle ní se NATO připravuje na scénář otevřeného konfliktu s Ruskem. Estonská premiérka Kaja Kallasové tvrdí, že přípravy jsou realistické a Evropa by se měla intenzivně připravovat na možnost ruského útoku na Pobaltí, které je nejzranitelnější částí NATO. 

"Naše rozvědka odhaduje, že to může přijít od tří do pěti let, a opravdu záleží na tom, jak budeme jednotní v našem postoji vůči Ukrajině," uvedla v profilovém rozhovoru pro deník The Times

[chooze:article;value:537278]

O estonské političce, která se dlouhodobě vymezuje jako jedna z největších podporovatelek napadené Ukrajiny, se dlouhodobě spekuluje jako o kandidátce na generální tajemnici NATO. V rozhovoru apelovala Západ, aby nepolevil ve vojenské podpoře Ukrajiny a nepřistupoval na kompromisy. "Rusko chce pauzu, aby mohlo nabrat síly a obnovit další zdroje. Slabost provokuje agresora, takže naše slabost podporuje Rusko," sdělila. 

Zopakovala také, že si myslí, že za nedávným rozsáhlým výpadkem signálu GPS ve Skandinávii a Pobaltí stojí ruská armáda. Zdůraznila ale, že rušení signálu, který se využívá hlavně v letectví, zřejmě nebylo cíleným útokem na státy Aliance.

V dlouhodobé vizi členských států by Aliance podle Kallasové měla stát při sobě navzdory tomu, že nyní některé země otálejí s navýšením finanční pomoci Ukrajině a kandidát na amerického prezidenta Donald Trump by v úřadu mohl narušit soudržnost západních zemí. 

[chooze:article;value:500806]

"Estonsko dává tři procenta HDP na obranu. Vyzývám naše spojence v NATO, aby se jejich prioritou teď stalo navýšení výdajů do obrany," napsala v reakci na rozhovor na sociální síti X. Všechny státy by podle ní měly zákonem ukotvit povinný výdaj ve výši 2,5 procenta HDP na obranu. Za rok 2022 ale požadavek dvou procent splnilo jenom sedm států, a to pobaltské země, USA, Řecko, Polsko a Velká Británie. 

Biden chce další peníze pro Ukrajinu a Izrael. Pomoct mohou i Putinova slova (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.