Rusko zahájilo další raketový útok. V Záporoží zemřeli dva lidé, zraněné je i dítě

Ukrajinské úřady varují tamní obyvatele před dalším ruským ostřelováním. Po celém území Ukrajiny zní sirény. Vedení země vyzvalo občany, aby zamířili do krytů.

"Vidíme, že strategické bombardéry vzlétly a první vlna raket už byla vypuštěna," řekl mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Dodal, že může dojít k několika vlnám útoku.

Systém protivzdušné obrany byl podle Ihnata aktivován. Podle údajů ukrajinského letectva Rusko vypálilo asi 70 raket na cíle po celé zemi, ukrajinské armádě se povedlo asi 60 z nich zneškodnit.

[chooze:article;value:477690]

​Na odpálení raket upozornil i šéf oděské oblastní vojenské správy Maxim Marčenko, píše Reuters. "Žádám obyvatele regionu, aby neignorovali poplach a okamžitě se ukryli," vyzval.

Výbuchy hlásí obyvatelé několika ukrajinských oblastí. Zprávy o explozích pochází podle deníku The Kyiv Independent z Charkovské, Doněcké, Dněpropetrovské, Záporožské a Poltavské oblasti. Letecký poplach platí pro všechna okupovaná místa kromě Krymu a Luhanské oblasti.

Vedení Záporožské oblasti hlásí dva mrtvé a několik zraněných včetně jednoho dítěte. Na místě bylo zničeno několik domů. Rakety zasáhly i obytné budovy na předměstí. Několik raket bylo prý sestřeleno.

[chooze:article;value:477657]

"Rusko se pokusilo uvrhnout Ukrajinu do temnoty a chladu. Ďábelský plán nepřítele však opět selhal. Energetický systém země funguje a zůstává nedotčený," zdůraznil podle CNN ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Připustil však, že v Kyjevské a Oděské oblasti byla zasažena některá energetická zařízení, kvůli nimž muselo dojít k nouzovým odstávkám. "Záchranáři již pracují na odstranění následků útoku," dodal.

[chooze:article;value:477388]

​Právě Oděsa eviduje útoky na infrastrukturu. Úřady hovoří o minimálně jednom zraněném. Oděsa a další místa registrují výpadky elektřiny a vody. 

Trosky rakety byly nalezeny i na území Moldavska. Podle tamní policie je pohraniční oblast střežena. Země zvýšila bezpečnostní opatření. 

Podle ukrajinských úřadů zahájilo Rusko další ostřelování poté, co se země G7 pokusily omezit schopnost Moskvy financovat invazi zavedením cenového stropu na ruskou ropu. Podle deníku CNN, který citoval mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova, Moskva cenový strop neuznává.

Západní sankce Rusko decimují. Jeho ekonomika se propadá do hluboké krize. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.