Rusko zasáhlo loď v rumunském moři. Příkaz nemusel přijít od vedení armády, říká expert

Ruská raketa měla podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v noci na čtvrtek zasáhnout nákladní loď provozovanou Turky pod vlajkou státu Svatý Kryštof a Nevis. Ta se v tu chvíli údajně nacházela ve výlučné ekonomické zóně Rumunska a vezla obilí z Ukrajiny, jak uvádí web The Kyiv Independent.

Podle rumunské pobřežní stráže se mělo plavidlo nacházet asi 55 kilometrů od přístavu Sfantu Gheorghe v deltě Dunaje. Raketami na civilní lodě Rusové doposud od začátku války neútočili, a jedná se tak o novou situaci.

[chooze:article;value:573179]

"Tato událost představuje bezprecedentní eskalaci akcí Ruské federace v nezákonné a neoprávněné válce, kterou zahájila proti Ukrajině," odsoudilo událost rumunské ministerstvo zahraničí. "Záměrný útok na obchodní loď je vážným porušením norem mezinárodního humanitárního práva upravujícího vedení války na moři," dodalo.

Podle Petráše ale nelze očekávat, že by se jednalo o novou strategii Ruska, a podobné útoky by se neměly opakovat. "Řekl bych, že se jedná o poměrně izolovaný incident, kdy došlo k útoku na civilní loď, která převážela potraviny. Naprosto jednoznačně nelze říci, že by tento útok byl řízen z nejvyšších míst ruského armádního velení," popsal plukovník.

[chooze:article;value:573500]

Černé moře je údajně důležitou oblastí, ve které se snaží Rusové nabýt vliv, a dochází tak k podobným incidentům. Vzhledem k tomu, že ale k útoku nedošlo v teritoriálních vodách Rumunska, a loď navíc neplula pod vlajkou některého státu NATO, nedá se očekávat, že by vedl k nějaké eskalaci.

"Čistě hypoteticky, pokud by došlo k útoku na plavidlo země NATO v místě, které by patřilo do teritoriálních vod zemí Severoatlantické aliance, tak by to bylo předmětem jednání Severoatlantické rady z toho titulu, zda se jedná o přímý útok vůči jedné alianční zemi a zdali má toto být důvodem k tomu, aby byl aktivován článek pět Washingtonské smlouvy," popsal Petráš situaci, která by mohla vést k reakci NATO.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.