Rusko zastavilo severní větev Družby, ropa přestala proudit do Polska

Rusové v sobotu zastavili dodávky ropy severní větví Družby do Polska. Oznámil to ředitel naftařské společnosti PKN Orlen Daniel Obajtek.

"Dodávky surovin nadále efektivně zajišťujeme. Rusko zastavilo dodávky ropy do Polska, na což jsme byli plně připravení. Pouze deset procent ropy odebíráme z Ruska a nahradíme ji dodávkami odjinud. Je to efekt diverzifikace, kterou jsme provedli v posledních letech," uvedl Obajtek na twitteru.

Družba přestala do Polska přivádět ropu necelý den poté, co Evropská unie schválila desátý balíček protiruských sankcí kvůli válce na Ukrajině. Ten má zablokovat dovoz technického vybavení a komponentů pro zbrojení do Ruska, předpokládá i odříznutí dalších ruských bank od globálního systému SWIFT.

[chooze:article;value:491883]

Obchodní výměna mezi EU a Ruskem se sníží o dalších více než 10 miliard eur (témě 240 miliard korun), podotkl portál PolsatNews.

Sedmadvacítka už dřív uvalila embargo na ruskou ropu, ta přiváděná ropovody má ale výjimku. Jižní větví Družby tato důležitá surovina teče i do Česka.

Hlavní zbraní Ruska je plyn. Evropa se bez něj dokázala obejít:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.