Rusko zaútočí na NATO za dva až tři roky, varuje polský prezident

Podle Dudy Rusko přešlo na válečnou ekonomiku a plánuje na NATO zaútočit v roce 2026 nebo 2027. "Máme dva až tři roky na to, abychom zvýšili své úsilí, vytvořili zásoby munice a zbraní, abychom maximálně zvýšili bezpečnost Evropy, připravili se a zajistili, že k invazi nedojde," řekl stanici CNBC.

"Už zvoní poplašné zvony," varoval polský prezident. Odkazoval se přitom německou zprávu, kterou blíže nespecifikoval. Členské státy NATO by se podle něj měly zavázat ke zvýšení výdajů na obranu na tři procenta HDP. 

"Všechno se to musí udělat pořádně, abychom nebyli vtaženi do války. Klíčové bude vytvořit takovou odstrašující sílu, která zajistí, že nebudeme napadeni. To je cíl, nikdo z nás totiž nechce válku," uvedl.

[chooze:article;value:547411]

Přichystat se na válku v příštích dvou až třech letech je potřeba i podle polského generála Rajmunda Andrzejczaka. "Na jedné straně by bylo třeba především uklidňovat a vysvětlovat, na druhé straně je toho hodně, co musíme udělat. Je třeba se připravit," řekl v pořadu televize Polsat News.

Poláci zároveň nejsou jediní, kdo před ruským útokem varuje. "Nemůžeme vyloučit, že během tří až pěti let otestuje Rusko článek pět a solidaritu NATO," prohlásil v rozhovoru pro deník Jyllands-Posten dánský ministr obrany Troels Lund Poulsen.

Expert rozebral ruské volby: Neférové, nedemokratické a nesvobodné (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.