Rusko zaútočilo na nemocnici v Doněcku. Rakety létaly i na hlavní město

Ve dvě ráno byly v Kyjevské oblasti slyšet výbuchy a následoval vzdušný poplach. Přímo na hlavní město Kyjev dopadly dvě rakety íránské výroby. Exploze byly slyšet i v jeho okolí.

Tamní úřady vyzvaly občany, aby zůstali v krytech. "Do bojů jsou zapojeny jednotky protiletadlových raketových sil, stíhací letouny a mobilní požární skupiny. Sláva Ukrajině! Společně vyhrajeme!" uvedly na twitteru Ozbrojené síly Ukrajiny.

Prezident Volodymyr Zelenskyj během nedělního proslovu, který byl určen k vysílání před začátkem finálového zápasu mistrovství světa v Kataru, prohlásil, že je Ukrajina připravena na všechny možné scénáře obrany vůči Rusku a jeho spojenci Bělorusku. Znovu také promluvil o mírovém summitu.

[chooze:article;value:480156]

"Toto je význam fotbalu, všichni mají šanci vyhrát a ukázat, že jsou nejsilnější. Soutěží ale na hřišti, ne na bojišti. Nejhorším scénářem je pro ně červená karta, ne červené tlačítko. I když FIFA odmítla můj proslov zveřejnit, stejně se rozšířil do celého světa. Tuto zimu připravujeme mírový summit," prohlásil Zelenskyj.

Do médií se také dostaly informace o tom, že se Ukrajinci na jaře pokusili zneškodnit šéfa ruské armády Gerasimova, kterému se ale podařilo uniknout. Podle listu The New York Times se Spojené státy snažily Ukrajince od atentátu odradit.

Novináři také zveřejnili informace, podle kterých byl stav ruské armády už na začátku invaze žalostný. Měla prý minimální zásoby jídla a munice a se zbraněmi se vojáci učili zacházet podle návodů z internetu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.