Rusko znovu mobilizuje. Do armády chce získat 150 tisíc nových vojáků

V Rusku začala v pondělí nová vlna mobilizace. Trvat má až do 15. července a při ní chce ruské ministerstvo obrany nahradit ztráty, které armáda utrpěla ve válce na Ukrajině. Celkem hodlá ministerstvo získat přes 150 tisíc nových vojáků, píše portál Meduza.

Jarní vlna mobilizace se má týkat mužů mladších 30 let, přičemž v předchozích vlnách byl limit už ve 27 letech. Rekruti mají oficiálně v armádě strávit rok. Dekret, kterým mobilizace začala, podepsal v neděli prezident Vladimir Putin, uvedla agentura Reuters.

[chooze:article;value:533830]

Ruské úřady mobilizovaným slibují, že nebudou posláni na Ukrajinu jako součást posil. I tak ale rekruti mohou být převeleni do Bělgorodské, Kurské nebo Brjanské oblasti, kde mohou například hlídat vojenská stanoviště. Právě tyto oblasti však sousedí s Ukrajinou a jsou tak častým cílem ukrajinského ostřelování.

Mladým rekrutům navíc stále hrozí možnost na Ukrajině skončit, pokud podepíšou při své službě smlouvu s ministerstvem obrany, která armádě umožní je převelet na frontu. Za neuposlechnutí povolávacího rozkazu hrozí vysoké postihy.

Mobilizace je v Rusku stále velmi nepopulárním tématem. Po první vlně, kterou Putin oznámil už na podzim 2022, z Ruska mnoho mužů v bojeschopném věku uprchlo. I přestože totiž Kreml sliboval, že se bude mobilizace vztahovat pouze na muže s vojenskou zkušeností, existuje řada případů, kdy byli povoláni i odpůrci Putinova režimu.

Ruské rakety ohrožují i Polsko. Státy NATO budeme bránit, slibují Američané (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.