Rusko zřejmě opravdu chystá válku s NATO. Estonci odkryli jeho strategii

"Kreml pravděpodobně očekává možný konflikt s NATO v příštím desetiletí," píše ve zprávě estonská rozvědka. V blízké době je ale útok nepravděpodobný kvůli válce na Ukrajině, řekl šéf rozvědky Kaupo Rosin podle webu Business Insider.

Před možným útokem Ruska na východní křídlo Aliance varuje stále více západních zemí, připomněla agentura Reuters. Podle Rosina je nebezpečné rozhodnutí Moskvy zdvojnásobit počet vojenských sil na hranici s Finskem a pobaltskými zeměmi.

"Rusko se rozhodlo k cestě dlouhodobé konfrontace," varoval Rosin. "Pokud nebudeme připraveni, pravděpodobnost útoku bude o hodně větší než bez přípravy," dodal.

[chooze:article;value:541576]

Rozhodnout může i válka na Ukrajině. V té neočekává estonská zpravodajská služba výraznější zlom do březnových voleb. Poté by musela Moskva, aby dosáhla svých cílů, mobilizovat více vojáků.

Rusko momentálně dokáže své vojáky lépe zásobovat municí. Pokud tedy více Západ Kyjev nepodpoří, pravděpodobně Ukrajina podle Rosina vývoj na bojišti nedokáže otočit. 

Zároveň okomentoval výrok bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, který řekl, že USA by neměla bránit země, které nedávají aspoň dvě procenta hrubého domácího produktu na obranu. "Taková vyjádření nikdy nepomáhají," poznamenal.

Ukrajinci potopili další ruskou loď. Pochlubili se videem (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.