Rusko zůstane hrozbou i po porážce na Ukrajině. Ambice nezmizí, tvrdí NATO

Rusko zůstane hrozbou pro NATO, i když budou jeho síly na Ukrajině poraženy. Alespoň to podle deníku Ukrajinska pravda tvrdí jeden z nejvyšších představitelů Severoatlantické aliance Rob Bauer. Podle něj budou mít Rusové stále podobné ambice.

"Ať už válka dopadne jakkoli, Rusové budou mít s největší pravděpodobností podobné ambice. Proto hrozba nepomine," řekl podle agentury Reuters Bauer novinářům v sídle NATO v Bruselu.

Takový scénář podle něj hrozí i přesto, že ruské síly jsou už vyčerpány válkou a armádě pomalu dochází vybavení i munice. NATO nicméně očekává, že Moskva se i tak pokusí obnovit, a dokonce i posílit svůj vojenský arzenál.

[chooze:article;value:485409]

​"Všeobecně platí, že Rusové obnoví to, co měli, sami se také z tohoto konfliktu poučí a pokusí se zlepšit," řekl Bauer na závěr dvoudenního setkání nejvyšších vojenských důstojníků členských zemí NATO.

Údajně ale není možné říct, kolik času by Rusko na plnohodnotnou obnovu potřebovalo. "Je to tři až pět let? Je to tři až deset let? To je něco, o čem budeme muset jednat. Je to něco, co budou zkoumat zpravodajské služby," řekl Bauer, jehož výbor je nejvyšším vojenským orgánem NATO.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg už dříve upozornil na podobnou věc. Prohlásil, že by bylo nebezpečné podceňovat ambice Ruska a prezidenta Vladimira Putin.

Třetí společné prohlášení lídrů EU a NATO vyzve Rusko ke stažení vojsk z území Ukrajiny:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.