Rusko zvažuje změny své jaderné doktríny, tvrdí Putin

Putin novinářům řekl, že Rusko uvažuje o změně své doktríny, protože jeho potenciální nepřátelé pracují na "nových prvcích" souvisejících se snížením prahu pro použití jaderných zbraní. Podle jeho slov jde zejména o vývoj výbušných jaderných zařízení s extrémně malým výkonem a změnu názorů protivníků Ruska na jejich použití, informuje agentura Reuters.

Napětí v jaderné oblasti se v poslední době zvýšilo poté, co ruské ministerstvo obrany v květnu uvedlo, že v reakci na údajná a blíže nespecifikovaná "provokativní prohlášení" ze strany Západu bude nacvičovat použití taktických jaderných zbraní. Bělorusko pak 10. června oznámilo, že se zúčastní druhé fáze ruských cvičení simulujících odpálení taktických jaderných zbraní.

[chooze:article;value:560911]

"Nyní přemýšlíme o tom, co by se dalo změnit v jaderné doktríně," řekl Putin novinářům v Hanoji, kde podepsal memorandum o harmonogramu zřízení centra jaderných technologií ve Vietnamu. Putin prohlásil, že Rusko v rámci své jaderné doktríny nepotřebuje preventivní úder, protože "při odvetném úderu bude nepřítel zaručeně zničen", cituje ruského prezidenta deník Kyiv Independent. Ruská armáda je podle jeho slov na frontové linii na Ukrajině připravena na "všechny možné scénáře".

Stávající ruská doktrína uvádí, že Rusko může použít jaderné zbraně v reakci na jaderný útok nebo v případě konvenčního útoku, který představuje existenční hrozbu pro stát.

Od začátku války na Ukrajině se někteří jestřábi mezi ruskými vojenskými analytiky vyslovují pro to, aby Moskva zvážila revizi tohoto postoje, a dokonce provedla nějaký druh jaderného úderu, po kterém by její protivníci na Západě "vystřízlivěli".

Mluvčí NATO Farah Dakhlallahová nedávno deník Kyiv Independent uvedla, že v jaderném odstrašení NATO nedochází k žádným významným změnám, kromě "probíhajícího programu modernizace". Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl deníku Telegraph, že Aliance diskutuje o uvedení dalších jaderných zbraní do pohotovosti.

Putin od začátku invaze na Ukrajinu v únoru 2022 opakovaně vyhrožuje Ukrajině a Západu jaderným úderem. Jeho hrozby se nenaplnily a Rusko nadále vede totální válku, aniž by použilo svůj jaderný arzenál. Skupina sedmi zemí (G7) vydala v polovině června prohlášení, v němž Rusko varovala před použitím jaderných zbraní na Ukrajině a upozornila na "postoj strategického zastrašování" ze strany Moskvy.

 Nebezpečí z východu. Putin a Si Ťin-pching oznámili další kroky (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.