Rusku dochází zásoby benzínu. Ukrajinské drony útočí na ropné rafinerie

Vlny útoků ukrajinských dronů na ruské ropné rafinerie způsobují Moskvě problémy. "Útoky dosáhly i nemyslitelného – největšímu ropnému státu světa dochází benzín," informoval v pondělí web Politico.

CNN uvedla, že Bezpečnostní služba Ukrajiny chce útoky na ruskou infrastrukturu snížit potenciál Moskvy pro válčení.

[chooze:article;value:553605]

​Podle bývalého důstojníka britské vojenské rozvědky a plánovače NATO Philipa Ingrama se jedná o dobrý způsob, jak odlehčit frontovým liniím. "Je to jako komár – když ho nemůžete najít, nemůžete ho zabít a on se noc co noc vrací, vyčerpá vás to," citoval web Politico slova Philipa Ingrama.

"Cílem těchto úderů je zničit energetická zařízení a rafinerie, které zajišťují kritické dodávky paliva pro ruské síly na Ukrajině, a připravit agresora o páru potřebnou k pokračování útočných operací," uvedl v březnu The Kyiv Independent s odkazem na slova odborníka na bezpilotní techniku z Centra pro analýzu evropské politiky Federica Borsariho.

To se projevuje i na cenách na domácím trhu. Nafta za poslední týden podražila o téměř 10 %. Ceny benzínu vzrostly od začátku roku o více než 20 %, čímž dosáhly šestiměsíčního maxima. S odkazem na ruské státní agentury to uvedl zmiňovaný web Politico.

Ukrajina se dočká miliardové pomoci od USA. Podívejte se na reportáž TV Nova z minulého týdne:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.