Ruský expert předpovídá, co se stane příští rok. Moskvu čekají další dvě války

Ruský vojenský analytik Jurij Knutov předpovídá v příštím roce pokračující napětí na mezinárodní scéně. Objeví se přitom podle něj nová válečná ohniska. Bez ohledu na vývoj na Ukrajině by Rusko mohlo být zataženo do dalšího konfliktu, řekl pro ruský televizní Kanál 5.

V této souvislosti zmínil dva regiony, kde je riziko největší. Zaprvé se jedná o Sýrii. "Situace je tam na hraně, protože Turecko vyvíjí tlak na Kurdy. Rusko zaujímá neutrální postoj, ale tiše podporuje Turecko, protože Kurdové jsou spojenci USA. Znamená to tedy, že Turecko vyvíjí tlak i na Američany," prohlásil Knutov. Vyloučil ale, že by tam mohla probíhat rozsáhlá vojenská operace.

Další zemí, kde by mohl vypuknout nový konflikt, v němž by se Rusko angažovalo, je podle něj Írán. Knutov tvrdí, že Američané stále častěji hovoří o svých záměrech zaútočit na jaderná zařízení v Íránu, se kterým má Rusko úzké vztahy. "Tato operace se možná netýká samotných Američanů, ale jejich spojence Izraele. Každopádně by mohla vyvolat vážný konflikt v regionu," vyjádřil se analytik.

[chooze:article;value:478965]

​O Sýrii hovořil jako o nejpravděpodobnějším místě dalšího konfliktu, kterého se Rusko zúčastní. Turecko v tomto ohledu vyvíjí na Moskvu tlak. O víkendu například turecká tisková agentura Anadolu informovala, že Ankara Moskvě během pravidelného jednání v Istanbulu připomněla, že je třeba plnit dohody o Sýrii. 

Turecko dlouhodobě zdůrazňuje nutnost zachovat územní celistvost Sýrie, kterou podle něj narušují teroristé ze Strany kurdských pracujících. Ta má své kořeny právě v Turecku a jejím hlavním cílem je vytvořit vlastní kurdský stát, což je pro Ankaru nepřijatelné.

Turecko se diplomaticky hodně angažuje i ve válce na Ukrajině. Na jeho území už proběhla řada jednání mezi Moskvou a Kyjevem.

Připomeňte si první kolo, které se uskutečnilo začátkem března:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.