Ruský letoun mířil k Estonsku. Britové a Němci museli zasáhnout

"Stíhací letoun Typhoon Královského letectva operující z letecké základny Ämari v Estonsku provedl první společný zásah NATO Air Policing (ochrana vzdušného prostoru – pozn. red.) spolu s Typhoonem německého letectva," oznámilo britské ministerstvo obrany v tiskové zprávě. Vše se odehrálo v úterý jen pár hodin poté, co podle Američanů srazil ruský letoun nad Černým mořem americký dron, upozornil deník Daily Mail.

Tankovací letoun Iljušin Il-78, v kódu NATO označovaný Midas, mířil směrem k estonskému vzdušnému prostoru a neodpovídal tamní letové kontrole. Němci a Britové, kteří v rámci mise NATO momentálně jsou v Estonsku a vzdušný prostor hlídají, proto vzletěli. Podle britského ministerstva letěli Rusové z Petrohradu do Kaliningradu a nakonec celou dobu zůstali v mezinárodním vzdušném prostoru.

"Po úspěšné vizuální identifikaci a doprovodu byla dvojice letounů Typhoon znovu pověřena zachycením dopravního letadla AN148, které rovněž prolétalo okolo estonského vzdušného prostoru," sdělilo britské ministerstvo obrany. Zásah podle něj byl rutinní, ale důležitý.

[chooze:article;value:495009]

"NATO je i nadále základem naší kolektivní bezpečnosti. Toto společné nasazení Spojeného království a Německa v Pobaltí jasně demonstruje naše společné odhodlání čelit jakékoli potenciální hrozbě pro hranice NATO a zároveň ukazuje naši společnou sílu," prohlásil ministr ozbrojených sil James Heappey.

Úterní srážka ruského letounu s americkým dronem ještě více zhoršila vztahy mezi USA a Ruskem, připomněl deník Daily Mirror. Podle Američanů šlo totiž o jasné porušení mezinárodního práva. Kreml jakoukoli vinu popírá.

Americký dron neměl nad Černým mořem co dělat, tvrdí ruský velvyslanec:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.