Ruský letoun nad Černým mořem vrazil do amerického dronu, uvedly USA

"Dva ruské letouny Su-27 dnes provedly nebezpečné a neprofesionální zneškodnění bezpilotního letounu MQ-9 amerického letectva, který operoval v mezinárodním vzdušném prostoru nad Černým mořem," informovalo v úterní tiskové zprávě velitelství americké armády v Evropě.

Americké ministerstvo zahraniční kvůli srážce předvolalo ruského velvyslance. Informoval o tom jeho mluvčí. Podle Pentagonu trosky letadla z moře nevyzvedla Ruska federace a USA se je pokusí získat.

Rusové tvrdí, že bezpilotní letoun směřoval k jejich hranici. Proto měly jeho letouny vzlétnout. Bombardéry se podle tamního ministerstva obrany s dronem nedostaly do kontaktu. Do Černého moře podle ministerstva spadl americký letoun kvůli prudkému manévrování, uvedla agentura TASS.

Jeden z bombardérů podle Američanů zasáhl krátce po sedmé hodině ráno vrtuli dronu, což způsobilo, že Američané museli bezpilotní letoun MQ-9 poslat do mezinárodních vod. 

[chooze:article;value:494796]

Před kolizí měl ruský bombardér na dron spustit své palivo a létat před ním bezohledným, neprofesionálním způsobem, který škodí životnímu prostředí. "Tento incident svědčí o nedostatečné kompetenci, navíc je nebezpečný a neprofesionální," zdůraznili Američané.

"Ve skutečnosti toto nebezpečné a neprofesionální jednání Rusů málem způsobilo zřícení obou letounů," upozornil velitel amerických vzdušných sil v Evropě, generál James Hecker. "Letadla USA a spojenců budou i nadále operovat v mezinárodním vzdušném prostoru a vyzýváme Rusy, aby se chovali profesionálně a bezpečně," dodal.

[chooze:article;value:494521]

V mezinárodním vzdušném prostoru se podle Američanů Rusové chovají nebezpečně už delší dobu. "Tyto agresivní akce ruské posádky jsou nebezpečné a mohly by vést k chybné kalkulaci a nechtěné eskalaci," varovali Američané.

O celé situaci už informovali amerického prezidenta Joea Bidena, poznamenal web The Hill. "V posledních týdnech došlo k dalším zásahům. Tento je však jasně pozoruhodný tím, jak byl nebezpečný a neprofesionální," řekl bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby.  

Děsivé záběry z americké vojenské základny: Pilotovi bojového letounu šlo o život (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.