Ruský útok na NATO je blíž, než jsme si mysleli. Generál řekl, kolik zbývá času

Za pouhé dva až tři roky by mohlo Rusko zahájit konvenční útok na státy organizace NATO, varoval norský generál Eirik Kristoffersen v rozhovoru pro web Bloomberg.

NATO má tak podle něj maximálně tři roky na přípravu na konflikt, což je výrazně méně než dosud předpokládaná dekáda. Právě tak dlouho mělo trvat, než Rusko znovu získá vojenskou sílu. "V jednu chvíli někdo řekl, že to bude trvat deset let, ale myslím, že jsme na méně než deseti letech kvůli průmyslové základně, která nyní funguje v Rusku," řekl generál Kristoffersen.

"Bude to nějakou dobu trvat, což nám nyní dává okno na další dva až tři roky, abychom obnovili naše síly a obnovili naše zásoby," uvedl. Podle experta má nyní NATO šanci splnit požadavky, na kterých se dohodlo. "Musíme ale zrychlit. Musíme to udělat za dva až tři roky, abychom se ujistili, že jsme připraveni na cokoli, co se může stát," dodal.

[chooze:article;value:553950]

​Komentáře generála Kristoffersena jsou podle deníku Kyiv Independent další z řady varování západních vůdců a představitelů obrany týkající se hrozby ze strany Moskvy a naopak nedostatečné připravenosti NATO.

Norsko je členem NATO od jeho založení v roce 1949. Skandinávský národ od začátku války na Ukrajině zvýšil své výdaje na obranu a usiluje o dosažení hodnoty 2 % HDP v roce 2024, s dalším zvýšením o 2,7 % HDP do roku 2030.

Ruský prezident si nedávno notoval se svým čínským protějškem. Podívejte se, co řešili (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.