Rusové cílí na české vlaky. Podnikli tisíce útoků, říká ministr Kupka

"Tisíce pokusů o oslabení našich systémů" měli Rusové podniknout podle šéfa resortu dopravy Martina Kupky od začátku invaze na Ukrajinu. V Bruselu to řekl britskému deníku The Financial Times.

Kybernetické útoky měly cílit na drážní signalizační systémy a servery Českých drah. Vyřadit z provozu měly systém dopravce na online prodej jízdenek. Obavy taky vyvstávají ohledně úspěšných narušení signalizace, která mohla způsobit nehody.

[chooze:article;value:482511]

"Je to určitě složitý problém, (…) jsem ale velmi spokojen, protože jsme schopni bránit všechny systémy před úspěšným útokem,“ řekl Kupka. Evropská agentura pro kybernetickou bezpečnost o intenzivních útocích na dopravní sektor informovala před rokem ve své zprávě.

Na vysoký počet útoků upozornil vloni i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost. "Nově NÚKIB zaznamenal nárůst incidentů v sektoru dopravy, jehož hodnoty se v předchozích letech pohybovaly pouze v řádu jednotek, zatímco v roce 2022 jich bylo 14," uvedl úřad.

[chooze:article;value:546200]

Minulý týden oznámila vláda také zařazení dalších subjektů na vnitrostátní sankční seznam. Mimo jiné na něm skončil proruský web Voice of Europe. Cílem vlivové operace bylo podle ministerstva zahraničí narušovat územní celistvost, suverenitu a svobodu Ukrajiny.

Loni vzrostl počet kyberútoků. Ohrožené jsou všechny skupiny, říká expert (01/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.