Rusové dostali studenou sprchu. Máme nárok na vaše území, zní ze dvou států

Vladimir Putin minulý týden poskytl vůbec první rozhovor americkému novináři od vypuknutí války na Ukrajině. S kontroverzním moderátorem Tuckerem Carlsonem mluvil hlavně o historii Ruska a útok na Ukrajinu obhajoval tak, že šlo v podstatě vždy o území patřící Rusům. 

Putin ve svém výkladu dějin několikrát zamířil až do velmi dávné historie, mluvil například o polsko-litevském soustátí, které vzniklo ve 14. století. Ze zahraničí se hned začaly ozývat hlasy, že argumentovat dávnou historií je nesmysl. Rusku by se to totiž mohlo vymstít, protože na jeho území byly kdysi také jiné státy. Konkrétně se ozvali lidé z Mongolska a Číny.

[chooze:article;value:541138]

​Mongolsko bylo ve 13. století druhou největší říší všech dob a pokrývalo i velkou část území dnešního Ruska. Putinův projev proto nenechal chladným bývalého prezidenta této země Cachjagína Elbegdordže, který zemi vládl v letech 2009 až 2017.

"Po Putinově rozhovoru jsem našel mongolskou historickou mapu," uvedl na síti X Elbegdordž. Ta zobrazuje, která ruská území spadala pod Mongolsko, a dle myšlení Vladimira Putina by se tak dal ospravedlnit případný útok na Rusko. Ze strany Mongolska to ovšem nehrozí. "Nebojte se. Jsme mírumilovný a svobodný národ," dodal posměšně exprezident.

A pozadu nezůstali ani Číňané, kteří se na sociální síti shodují, že odvolávat se na historická území by nemělo být součástí současné politiky. Například Vladivostok totiž spadal pod Čínu od 13. století až do 19. století. "Podle historie by nám Rusko mělo vrátit Vladivostok a rozsáhlé území ukradené před nějakými 100 lety," vyjádřil se ředitel čínské společnosti BigOne Lab Robert Wu. 

I bývalý náměstek ministra vnitra Ukrajiny Anton Heraščenko upozornil, že by se Putinovi mohli hrátky s historií vymstít. "Gratuluji skvělému geostratégovi Putinovi. Je to dobrá připomínka toho, že tuto hru může hrát více lidí," uvedl na sociální síti X.

Podívejte se na část rozhovoru Vladimira Putina s Tuckerem Carlsonem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.