Rusové hlásí úspěch na frontě. Situace je nepřehledná, hodnotí expert

"Město Časiv Jar je výjimečné především proto, že představuje předmostí pro vstup do Bachmutu a do oblasti Bachmutu. Jak Bachmut, tak i opěrný bod, který představuje město Časiv Jar, je významné pro Ruskou federaci a pro ruskou armádu jako přístup do Luhanské a do Doněcké oblasti," přiblížil výzkumník Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany Zdeněk Petráš v rozhovoru.

Jak Petráš dále vysvětlil, pokud by se ruským jednotkám podařilo dobýt Časiv Jar a vojensky ho kontrolovat, tak ještě zvýší své obranné možnosti v Doněcké a Luhanské oblasti.

Mapa vojenské situace u Časiv Jaru (na mapě jako Chasiv Yar):

​Informace z místa jsou podle Petráše kusé a není moc jasné, jak skutečně situace vypadá. "Nicméně to, co víme, tak že se Ukrajina postavila z hlediska dalšího vývoje bojů na Ukrajině, na té východní frontové linii, spíše defenzivně. A to je dáno tím, že nemá dostatek munice, nemá dostatek vojenského materiálu a samozřejmě i lidské zdroje jsou poměrně omezené. Tudíž i Časiv Jar, ale i další oblasti se snaží Ukrajina posílit tak, aby měly dostatečný defenzivní potenciál a neumožňovaly další postup ruským jednotkám," řekl Petráš.

Otázkou také zůstávají ruské záměry. Podle Petráše totiž není zcela jasné, jestli je ruským cílem místo dobýt a následně jej opevnit, případně opět přičlenit do Ruské federace, nebo je to jen další bod v postupu dále do ukrajinského vnitrozemí.

[chooze:article;value:549562]

​Objevují se různé zprávy o ztrátách, třeba že Rusové v posledních dnech poblíž Časiv Jaru ztratili 40 obrněnců, podle Petráše se to ale nedá ověřit. Jasné je pouze to, že u Časiv Jaru a dále u Avdijivky probíhají těžké boje. Jedná se ale spíše o územně omezené boje spíše na taktické úrovni, než se by se jednalo o nějaký širší operační plán, dodal Petráš. Celý rozhovor se Zdeňkem Petrášem si můžete pustit pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.