Rusové měli na Ukrajině začít používat tanky T-14. Vojáci je dříve odmítali

"Ruští vojáci začali používat nejnovější tanky Armata k palbě na ukrajinské pozice. Zatím se nezúčastnily přímých útoků," řekl ruské státní agentuře RIA Novosti nejmenovaný zdroj. Jsou podle něj vybaveny dodatečnou ochranou boků před protitankovou municí.

Britské ministerstvo obrany už v prosinci minulého roku upozornilo, že s tanky Rusové cvičí. "Jakékoli nasazení T-14 bude pro Rusko pravděpodobně velmi riskantní. Jedenáct let vyvíjený program byl provázen zpožděními, snižováním plánované velikosti flotily a zprávami o výrobních problémech," napsalo tehdy na twitteru. 

Vojáci těmto tankům podle Britů nevěří a dříve je odmítali. "Pokud Rusko nasadí T-14, bude to pravděpodobně především pro účely propagandy. Výroba je pravděpodobně jen v řádu desítek," sdělilo tamní ministerstvo.

Podle ukrajinského vojenského analytika Aleksandra Kovalenka je tank poruchový, připomněla agentura Unian. "Nevyřešený problém s převodovkou, systémem řízení palby a poruchy elektronického systému," vyjmenoval jeho problémy. 

[chooze:article;value:500268]

Moskva zatím tanky ukazovala hlavně na vojenských přehlídkách. Rusové si pochvalují bezposádkovou věž s kanonem ráže 125 milimetrů. Z té lze odpalovat i řízené protitankové střely o doletu až osmi kilometrů. Není jasné, kolik takových tanků Rusko má. Tvrdí ale, že překonají každou západní zbraň.

Ukrajinci překročili Dněpr:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.