Rusové měli použít zakázané zbraně. Vojáci mají popáleniny a závratě

Ruská armáda má v Charkovské oblasti používat chemické zbraně už dva dny. Podle ukrajinského vojenského důstojníka Denyse Jaroslavského to ale není poprvé, co jeho jednotka utrpěla následky používání zakázaných zbraní. Podle něj je Rusové používali téměř od začátku války.

"Vše, co Rusové říkají, že nelze použít v boji, tak to oni primárně používají. V Bachmutu jsme viděli systematické používání fosforu, nyní ruská armáda používá chemikálie u Kupjansku," řekl Jaroslavskyj pro ukrajinskou veřejnoprávní televizi podle webu Polsat News.

[chooze:article;value:527347]

Podle důstojníka Rusové útočné aktivity v Charkovské oblasti příliš neomezili. Už dva dny podle jeho zpráv tvrdě útočí a skupiny 50 a více lidí se snaží prorazit. Jaroslavskyj uvedl, že město Avdiivka je podle něj teď prioritou ruských sil.

"Pokusí se město nějak ovládnout. A náš směr, kam jsme byli přesunuti, Kupjansk-Vuzlovy, je jejich prioritní bod. Rusové stále dělají 80 procent své logistiky po železnici, takže nad ní chtějí znovu získat kontrolu," řekl vojenský důstojník a dodal, že to ruským silám ukrajinská armáda nedovolí.

[chooze:article;value:527236]

O útocích u Bachmutu promluvil v pondělí velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj v rozhovoru s agenturou Interfax-Ukrajina. Informoval, že ruská vojska přešla od obrany k aktivním útokům. Situace u tohoto Ruskem kontrolovaného města je podle něj složitá, i když ruská armáda má mít na místě velké ztráty.

Celkové ruské ztráty měly přesáhnout podle ukrajinského armádního generálního štábu 300 tisíc vojáků, nerozlišuje ale, zda jde o lehce či těžce zraněné vojáky, nebo padlé vojáky.

Ruská raketa zasáhla vesnici na východní Ukrajině. Zemřelo 51 lidí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.