Rusové odhalili, jaká zvěrstva páchali na Ukrajině. Teď po nich jdou wagnerovci

Poprava zhruba pětileté ukrajinské holčičky, vyhození padesátky raněných zajatců do povětří, zabíjení všeho živého. Bývalí trestanci Azamat Uldarov a Alexej Savičev popsali zakladateli lidskoprávní a protikorupční organizace Gulagu.net všechna zvěrstva, která měli na Ukrajině výměnou za milost od ruského prezidenta Vladimira Putina páchat pod taktovkou žoldnéřské Wagnerovy skupiny.

Ve zveřejněném videu dvojice popsala, jak vyklízela obytné budovy v Soledaru a Bachmutu a zabíjela při tom všechny včetně dětí. Savičev tvrdil, že u jednoho z obytných domů dostali rozkaz zastřelit všechny lidi starší patnácti let. O život podle něj přišlo až čtyřiadvacet lidí, z toho deset ve věku patnáct až sedmnáct let. Zastával přitom názor, že patnáctileté Ukrajince "lze stěží nazvat civilisty".

Dvojice však přiznala, že na některých místech zabíjela i podstatně mladší děti. "Dali nám rozkaz všechno vyčistit a všechny zlikvidovat. Šli jsme a všechny zabíjeli. Ženy, muže, důchodce i děti, a to i malé, pětileté," uvedl Uldarov.

[chooze:article;value:499141]

​Přímo na kameru pak popisoval, jak připravil o život pětiletou holčičku. "Křičí, je to malé dítě, chápeš. Střelil jsem pětiletou nebo šestiletou holku do hlavy a dorazil ji," popsal.

Rozkaz k vraždění civilistů v Bachmutu a Soledaru podle dvojice přišel přímo od šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina. Ten podle Uldarova nařídil, aby nebyl nikdo ušetřen. V suterénu jednoho z domů v Bachmutu tak jednotka údajně zabila tři až čtyři stovky civilistů, z nichž čtyřicet bylo dětí.

Dvojice také uvedla, že wagnerovci neberou zajatce a ukrajinské vojáky rovnou vraždí, podřezávají jim hrdla nebo je ubíjejí palicí.

Ani jeden ze zpovídaných okupantů, kteří jsou nyní v Rusku, však neřekl, že svých zločinů na Ukrajině lituje. Uldarov, který byl podle portálu Ukrajinska pravda na videu celou dobu opilý, se chce dokonce na frontu vrátit a v bojích pokračovat.

Přesto se dvojice rozhodla vypovídat. Podle Gulagu.net tak jde nyní oběma údajným svědkům o život. "Prigožin za svědectví o zločinech vyhrožuje oběma zabitím," upozornil portál.

Potrestat oba muže by chtěl i šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. "Ruští teroristé se přiznali k vraždám ukrajinských dětí v Bachmutu a Soledaru. Jde o válečné zločince z Wagnerovy skupiny, ale vrhá to světlo na zločiny ruské armády na Ukrajině. Kradou a zabíjejí naše děti. Kolik bude ještě takových zločinů? Je to národ nelidských vrahů, biologický odpad světa. Přiznání nestačí. Musí následovat trest. Tvrdý a spravedlivý," uvedl Jermak podle agentury Unian.

Rusko podle Prigožina konečně dobylo Bachmut. Ukrajinský prezident tvrzení popřel:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.