Rusové odpálili další přehradu! Ublíží to oběma stranám, tvrdí odborník

[chooze:gallery;value:32048]

Rusové odpálili další vodní dílo. Tentokrát mělo jít o hráz na řece Mokri Jaly. ​"Okupanti nejprve vyhodili do povětří Karlovskou vodní nádrž, pak přehradu Kachovka a poté vyhodili do povětří další vodní stavby v okupované části Záporožské oblasti," řekl v neděli deníku Ukrajinska pravda mluvčí ukrajinské armády Valerij Šeršen s tím, že Rusové očekávají průlom ukrajinských obranných sil a zničením přehrad se snaží zpomalit jejich postup. 

Nicméně ani tento útok nemá podle mluvčího vliv na probíhající ukrajinské ofenzivní operace v sektoru Tavria. Šeršen dodal, že ukrajinská protiofenziva v Doněcké oblasti již má "první lokální výsledky". Ukrajinské armádě se v rámci ofenzivní operace údajně podařilo osvobodit vesnice Blahodatne, Neskučne a Makarivka.

Podle Zdeňka Petráše z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany je protržení další hráze dvousečná zbraň. "Byl bych opatrnější v tom, kdo protržení konkrétní hráze způsobil, protože to přinese problémy Rusům i Ukrajincům. Tím, že zatopíme určitou oblast, můžeme protivníkovi způsobit komplikace z hlediska přemisťování sil i vedení operační činnosti, ale způsobíme problémy i sami sobě," vysvětlil.

[chooze:article;value:508707]

"Nejsem přesvědčený o tom, že by to šlo z nejvyšší úrovně ruské armády. Spíše bych se přikláněl k tomu, že šlo o nějakou diverzní akci či akci s cílem způsobit protivníkovi problémy v tom daném místě," dodal.

Samotná protiofenziva, jejímž cílem má být rozetnout ruské síly ve dví a oddělit tak jednotky na Donbase od sil v Chersonské a Záporožské oblasti, je podle experta stále ve svých počátcích. "Ofenziva probíhá podle dostupných informací ve třech směrech a dochází v rámci ní k intenzivním bojům, především jižně od Bachmutu," tvrdí.

"V oblasti východního Záporoží se podle prvotních zpráv podařilo Ukrajině získat určitá území. Mluví se o jednotlivých osvobozených vesnicích. Zatím ale k žádnému zásadnímu průlomu v ruské obraně nedošlo," uvedl dále Petráš s tím, že Ukrajinci podle něj zatím hlavně testují, kde mají Rusové slabiny. Do těchto míst pak nejspíše následně udeří.

[chooze:article;value:508584]

Rusko mělo v minulém týdnu zničit hráz vodní elektrárny Kachovka na řece Dněpr, což způsobilo bezprecedentní humanitární a ekologickou katastrofu na celé jižní Ukrajině. Přehrada byla dobyta krátce po totální invazi Ruska 24. února 2022.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli prohlásil, že zničením Kachovské přehrady se již začal zabývat Mezinárodní trestní soud. Zástupci soudu už podle jeho slov navštívili Chersonskou oblast a viděli "na vlastní oči následky tohoto ruského teroristického útoku a na vlastní uši slyšeli, že ruský teror pokračuje," cituje Kyiv Independent z prezidentova prohlášení.

"Nejcyničtější a nejbrutálnější ostřelování zaplaveného území pokračuje," řekl Zelenskyj s tím, že ukrajinská strana přispívá k vyšetřování, jak jen to je možné. "Všichni naši policisté a další instituce se do tohoto procesu výrazně zapojují. Poskytujeme plný přístup do postižených oblastí, ke svědkům, ke všem informacím a důkazům. Toto vyšetřování je velmi důležité pro bezpečnost celého světa," dodal Zelenskyj.

Zničení Kachovské přehrady odstřihlo Krym od vody, tvrdí britská rozvědka (06/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.