Rusové ostřelovali Cherson a Doněckou oblast. Zemřelo pět lidí

Dvě výbušná zařízení shodil zřejmě ukrajinský dron na rozvodnu v Kurské oblasti u hranic s Ukrajinou. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že protivzdušná obrana v noci na pátek zničila 11 dronů.

Kreml se mezitím zřejmě snaží dokázat, že získal kontrolu nad jednotkami žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Ta se v červnu letošního roku pokusila o převrat a její bývalý šéf Jevgenij Prigožin koncem srpna zemřel při havárii letadla. S někdejším členem vedení wagnerovců Andrejem Troševem jednal ruský prezident Vladimir Putin o zformování nových jednotek.

[chooze:article;value:523939]

​Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova Trošev nyní pracuje na ministerstvu obrany. Právě spolupráci s touto institucí se v minulosti Prigožin vyhýbal.

Ukrajina se mezitím připravuje na prosincové jednání o svém členství v Evropské unii. Největší překážkou je podle diplomatů zatím Maďarsko. Premiér Viktor Orbán pro státní rozhlas řekl, že předtím bude třeba zodpovědět "velmi složité otázky".

[chooze:article;value:523805]

"​Můžeme začít vyjednávat se zemí, která je ve válce? Neznáme rozlohu území této země, nevíme, kolik má obyvatel, protože ti utíkají. Proto si myslím, že budeme muset odpovídat na velmi dlouhé a složité otázky," položil před novináři otázky předseda maďarské vlády. 

K tomu, aby Evropská unie umožnila zahájit přístupová jednání, je potřeba jednomyslná podpora všech 27 členů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.