Rusové ovlivní naše volby, mají strach Češi. Slováci se víc bojí EU a USA

[chooze:gallery;value:35829]

​Více než třetina obyvatel zemí V4 vnímá pokusy cizích států ovlivnit evropské volby jako velký problém. V Polsku se dokonce jedná o nadpoloviční většinu obyvatel — 55 % (v Česku 35 %, na Slovensku 31 % a v Maďarsku 38 %). Vyplývá to z průzkumu, který provedla Středoevropská observatoř digitálních médií (CEDMO) v zemích V4.

"Zatímco respondenti v Česku vnímají největší pravděpodobnost ovlivnění červnových voleb ze strany cizích vlád či mezinárodních institucí v pořadí; Rusko (44 %), samotná Evropská unie (40 %) a Spojené státy americké (36 %), respondenti na Slovensku vyjádřili očekávání možného vlivu na volby v pořadí Evropská unie (39 %), Spojené státy americké (38 %) a Rusko až jako třetí aktér v pořadí za EU a USA (36 %)," uvedla agentura.

V Maďarsku se nejvíce bojů ovlivňování ze strany Ruska (54 %), o druhou příčku se dělí Evropská unie a Spojené státy americké (shodně s 49 %) a na třetím místě je Čína (47 %). V Polsku vyjádřil největší podíl respondentů očekávání ruského vlivu (63 %), druhý největší podíl očekává vliv Evropské unie (54 %) a třetí Německa (47 %).

[chooze:article;value:553718]

Evropským úřadům věříme více než českým

Zajímavým výsledkem bylo porovnání důvěry v evropské a české úřady. "Evropskému parlamentu a Evropské komisi důvěřuje asi čtvrtina české populace. Důvěra v české instituce — parlament, vládu a domácí politické strany — je paradoxně nižší než v ty evropské," okomentoval část výsledků za Českou republiku výzkumník hubu CEDMO Michal Šenk. "Takřka třetina (29 %) Čechů vnímá Evropskou unii pozitivně, dalších 34 % neutrálně a naopak 37 % k ní zaujímá negativní postoj," dodal.

​Největší zájem o účast ve volbách do Evropského parlamentu projevili Poláci. V červnu plánuje k urnám přijít 78 % z nich (součet odpovědí určitě ano a spíše ano). Druhý největší zájem vyjádřili Maďaři (68 % plánuje přijít k volbám). Nejnižší zájem vyjádřili téměř shodně Češi (61 %) a Slováci (62 %).

Výzkum pro CEDMO realizovala společnost IPSOS (sběr dat v Česku, na Slovensku a v Maďarsku) a Instytut Badań Pollster (sběr dat v Polsku). Sběr dat ve všech zemích V4 proběhl v období 28. března – 3. dubna 2024 mezi respondenty ve věku 18-65 let.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz

Podívejte se na reportáž TV Nova o průzkumu známosti volebních lídrů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.