Rusové plýtvají elitními jednotkami. Ženou je na smrt do městských bojů

Ruská agentura TASS v souvislost i s boji v Soledaru ve středu informovala, že město je blokováno ze severu a jihu výsadkáři a s ukrajinskými vojáky svádí těžké boje o centrum města. Britská rozvědka zase ve čtvrtek uvedla, že výsadkáři z 76. gardové výsadkové divize jsou nasazení u Kreminny, tam už by ale měli být využíváni dle standardizovaných postupů.

Co se ovšem Soledaru týče, využítí výsadkářů jako hrotu útoku při frontových či městských bojích není úplně šťastné. "Jejich ideální nasazení je někde, kde se mohou rychle objevit, provést akci a pak se stáhnout. Oni jsou sice na pozemní boje vycvičení, ale nemají na to vybavení," vysvětlil vojenský publicista Jiří Vojáček.

Boje o Soledar z pohledu ukrajinských vojáků:

Lehká pěchota v těžkých bojích

Nasazení výsadkářů jako lehké pěchoty do městských bojů považuje Vojáček za symbol zoufalosti: "Ruské velení se snaží využít kvality a výcviku výsadkářů. Ono to nepovede k nějakým velkým úspěchům. I když jich Rusové mají hodně, tak nemohou nasadit všechny, to by přišli o elitu armády. Ti výsadkáři tam něco udělají, ale budou mít velké ztráty, a nakonec se budou muset stáhnout, protože nebudou schopní dosáhnout toho, čeho dosáhnout potřebují. Ukrajinci jsou v obraně dobře zakopaní, to není útok do nepřipravených jednotek jako při akcích v týlu," řekl Vojáček. Vysoké ztráty se paragánům nevyhnou ani přesto, že mají podstatně vyšší šance na přežití než řadoví vojáci.

Vysoké ztráty výsadkářů jsou pro Rusko problém i s přihlédnutím k tomu, kolik času a prostředků armáda investuje do jejich výcviku. "Náklady na výcvik jsou násobně větší než u řadových vojáků, ten výcvik je srovnatelný s výcvikem jednotek na Západě. Umí ovládat nejenom ruskou, ale i západní techniku a zbraně, například americké, německé či izraelské samopaly, umí je rozebrat a vyčistit. Umí používat javeliny, stingery, to všechno stojí peníze, aby se k nim ta technika dostala. Jsou lépe placení a mají lepší motivaci," přiblížil Vojáček.

[chooze:article;value:481527]

Vysoké ztráty i u jiných elitních jednotek

Některé jednotky 76. gardové výsadkářské divize si už loni prošly tvrdými boji u Kyjeva, Izjumu a Chersonu. Podle portálu Newsweek byly jejich ztráty, tedy mrtví, zranění a pohřešovaní, kolem 30 až 40 procent.

Podobné ztráty mají i jiné elitní sbory, například mariňáci ze 155. brigády spadající pod ruskou tichomořskou flotilu. Za čtyři dny přišla jednotka o 300 vojáků, citoval portál The Brussels Times otevřený dopis členů jednotky guvernérovi jejich domovského Přímořského kraje Olegovi Kožemjakovi. Dopis si můžete přečíst zde:

https://twitter.com/wartranslated/status/1589300375583981569?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1589300375583981569%7Ctwgr%5E451b916c5c412f94dafc32ee162bec003a7b1226%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.france24.com%2Fen%2Feurope%2F20221109-why-are-russian-elite-soldiers-serving-in-ukraine-angry

[chooze:article;value:471392]

Ruští generálové nenávidí wagnerovce, snaží se uhnat body u Putina

Nasazení výsadkářů u Soledaru může ale podle Vojáčka souviset i s nevraživostí mezi ruským armádním velením a soukromou armádou wagnerovců Jevgenije Prigožina. Prigožin si v posledních měsících rád přivlastňuje veškeré úspěchy v okolí Bachmutu pro své jednotky, ačkoliv v některých případech jich dosáhl ve spolupráci s armádou.

"Teď tam probíhá boj o větší úspěch mezi armádou jako takovou a wagnerovci. To jsou normálně hrdlořezové, vlastně lidé, kteří by všude jinde byli v kriminálech. Proto je armáda nemá ráda. Bojuje se o to, kdo bude na výsluní, kdo na tom bude líp u prezidenta Putina. Generálové vezmou ty nejlepší jednotky a budou se snažit dosáhnout stejných úspěchů jako wagnerovci," okomentoval Vojáček. Dodal, že wagnerovci dosahují svých úspěchů mimo jiné i proto, že nejsou svázaní válečnými pravidly.

Soledar leží asi jen sedm kilometrů severně od Bachmutu. Pokud by chtěli Rusové Bachmut obklíčit, obsazení Soledaru je pro tento postup velmi důležité. V okolí Bachmutu se vedou už od konce srpna těžké boje. Rusové od té doby dokázali na frontě široké necelých 40 kilometrů postoupit místy asi od 5 do 15 kilometrů.

Aktuální vojenská situace v Bachmutu a jeho okolí:

Podívejte se na rozhovor s Jiřím Vojáčkem pro TN Live ohledně bojů o Soledar:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.