Rusové podnikli velký útok na ukrajinské město. Výsledkem byl masakr

Zatímco se svět soustředí na obranu Izraele před teroristy z Hamásu, ruská armáda se pokusila o průlom fronty na Ukrajině. Do boje nasadila tři prapory, které dostaly nesnadný úkol prorazit ukrajinské opevnění. Ruské vedení navíc vybralo jako cíl jednu z největších pevností Ukrajiny.

Město Avdijivka se nachází jen pět kilometrů od Doněcku, sídla proruských separatistů. Na válku už je dávno zvyklé, bojovalo se v něm už v roce 2014. A i když je od začátku války ze tří stran obklíčeno separatisty i ruskou armádou, stále stojí. Ukrajinská armáda se totiž v Avdijivce systematicky opevňuje už od násilností z roku 2014.

[chooze:article;value:525422]

Právě na tuto pevnost se Rusko zaměřilo, píše Institut pro studium války (ISW). Plánem mělo být obsazení okolních vesnic a dokončení obklíčení města, kde ještě před válkou žilo 30 tisíc lidí, ale nyní jsou jeho obyvateli pouze vojáci.

Výsledky útoku byly pro ruskou stranu katastrofální. I přestože byli postupující vojáci krytí dělostřelectvem i letectvem, k ukrajinským pozicím se stěží přiblížili. "Koordinovaná snaha našich vojáků přinesla výsledky. Útok byl odražen a válečné snahy o znovudobytí ukrajinského území pokračují," uvedlo podle agentury Unian Centrum pro strategickou komunikaci.

O kolik vojáků a techniky ruská armáda při útoku přišla, zatím není přesně známo, ukrajinská armáda však pravidelně zveřejňuje počty ruských ztrát a zneškodněné techniky. Po sečtení ztrát z posledních dní lze pozorovat velký nárůst v počtu zničených ruských zbraní.

Podle ukrajinského ministerstva obrany Rusko přišlo za jediný den o přibližně 820 vojáků, dále pak 34 tanků, 91 obrněných bojových vozidel, 18 děl, 20 přepravních vozidel a jednu stíhačku. O den později přičetla Ukrajina dalších 990 vojáků, 42 zničených tanků, 44 obrněných bojových vozidel, 32 děl, 2 raketové systémy a 25 přepravních vozidel. Všechna tato čísla jsou velkým nadprůměrem. Zatímco vojáků Rusko podle Ukrajiny ztrácí přibližně 300–500 denně, počty zničené vojenské techniky se obvykle pohybují v nejnižších desítkách kusů.

Ruský útok měl podle ISW hned několik cílů. Prvním z nich byly snahy o obklíčení a dobytí Avdijivky, ruské vedení však doufalo i v to, že Ukrajina obležené město posílí a převelí do něj jednotky bojující jinde na frontě. Velmi tuhé boje totiž v současnosti probíhají na Záporožské frontě na jihu Ukrajiny, kde se Ukrajinci už několik měsíců snaží prorazit ruské obranné linie.

Ruská raketa zasáhla vesnici na východní Ukrajině. Zemřelo 51 lidí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.