Rusové rozzuřili svět. Popravili desítky válečných zajatců

Mise při OSN monitorující lidská práva na Ukrajině v úterý zveřejnila zprávu vycházející z rozhovorů s nedávno propuštěnými ukrajinskými zajatci. Podle ní od prosince 2023 do konce letošního února měli Rusové popravit minimálně 32 zajatců.

Poprav mělo být dohromady 12 a zajatce Rusové tedy zabíjeli hromadně. Jedná se o výrazně vyšší počty poprav než v kterémkoliv předchozím období. Mise nezávisle ověřila tři z nich.

Vyjádření taky zmiňuje mučení zajatců. "Téměř všichni ukrajinští váleční zajatci, s nimiž jsme vedli rozhovory, popsali, jak je ruští vojáci nebo úředníci během zajetí mučili," řekl vedoucí mise Daniel Bell.

[chooze:article;value:548149]

"Používali opakované bití, elektrické šoky, hrozby popravou, dlouhodobé stresové polohy a předstírané popravy," popsal Bell metody mučení. "Více než polovina z nich byla vystavena sexuálnímu násilí," dodal vedoucí.

Rozhovory vedli lidé z OSN i s 44 ruskými zajatci. "Nemluvili o mučení v internačních zařízeních, ale několik z nich poskytlo věrohodné svědectví o mučení a špatném zacházení v tranzitních místech po jejich evakuaci z bojiště," uvedl mluvčí komisaře OSN pro lidská práva Krzysztof Janowski.

Mise monitorující lidská práva na Ukrajině v zemi působí už od roku 2014. Jejím cílem je dohlížet na dodržování mezinárodního práva a zajišťovat, že při jejich porušování jsou pachatelé postihováni.

Putin hrozí odplatou za útok v Moskvě. Z pomoci teroristům osočil Ukrajinu (03/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.