Rusové sázeli na ochranu za Dněprem, na jejich břeh se už ale zřejmě tlačí Ukrajinci

Obyvatelé Nové Kachovky v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny jsou již zvyklí na zvuky dělostřelby v dálce. K nim se ale nedávno přidaly nové zvuky. Takové, které signalizují, že se válka může brzy přesunout mnohem blíže.

Město proto houfně opouštějí lidé. "Poslední dobou tam znějí výstřely z kulometů častěji než dělostřelba. Okna se třásla, celý dům se třásl. Báli jsme se, že na nás každou chvíli všechno spadne," řekla portálu Guardian 78letá Anna, která z Nové Kachovky utekla do Ukrajinou kontrolovaného Záporoží.

Rusové se ve městě na Dněpru opevňují od poloviny listopadu, kdy ukrajinská armáda prolomila jejich linie v okupované Chersonské oblasti a přinutila je stáhnout se z Chersonu za řeku. Ruští vojáci se v Nové Kachovce až doposud cítili bezpečně, protože město bylo součástí jimi okupovaného území. Teď je ale hned na okraji a hrozba ukrajinského protiútoku sílí.

[chooze:article;value:478279]

Most přes Dněpr

Nová Kachovka, která v měsících ruské okupace pro Rusy byla bezpečným útočištěm, představuje důležitý strategický bod na frontě. Hlavním důvodem je přehrada, jejíž hráz zároveň slouží jako most přes řeku. "Ta přehrada je důležitá i jako most i jako rezervoár. Rusové z něj zásobují vodou Krym. A je logické, že o přehradu nechtějí přijít," vysvětlil bezpečnostní expert Oldřich Bureš.

Důležitost přehrady jako mostu je navíc v posledních měsících umocněná. Jediný další most přes Dněpr v Chersonské oblasti je Antonovský most přímo v Chersonu. Ten ale těžce poškodila dělostřelba. Nejbližší další použitelný most se pak nachází až v Záporoží, které je od Nové Kachovky vzdáleno asi 180 kilometrů a nad kterým Rusové nemají kontrolu.

O to víc se Rusové bojí dobytí Nové Kachovky. Za Dněpr se totiž původně stáhli, aby maximálně využili svou obrannou pozici za masivní řekou. Pokud by se Ukrajincům podařilo řeku překročit, znamenalo by to, že Rusové přišli o výhodu, kterou jim pozice ukryté za řekou skýtaly.

Jak tvrdý odpor čeká v Kachovce na Ukrajince, ale není zatím úplně jasné. "Priority Ruska nejsou příliš zřejmé. Fronta je dlouhá a Rusové se musí rozhodnout, která místa budou před ukrajinskými útoky bránit. V současnosti se hodně soustředí u Bachmutu," sdělil Bureš.

[chooze:article;value:475438]

Obranné pozice na východě

Rusové se však z chersonské protiofenzivy poučili. Na východ od Dněpru tak vznikají rozsáhlé obranné pozice. Zejména se soustředí na opevnění dálnic, které tvoří zásobovací linie. Svědci hlásí přítomnost zátarasů v podobě betonových pyramid na dálnicích v Chersonské oblasti. Zátarasy mají zpomalit postup útočící armády.

Samotná Nová Kachovka ale tak dobré opevnění nemá. Institut pro studium války (ISW) v nedávné zprávě upozornil na stížnosti vojenských bloggerů. Podle nich ukrajinské útoky způsobily tak velké škody, že obrana města bude jen velmi obtížná.

Bloggeři si zejména stěžovali na fakt, že ukrajinské dělostřelectvo zdevastovalo vojenskou infrastrukturu ve městě. Rusové tak nemají dostatek munice, vybavení ani vojáků na pořádnou obranu. Problémy dělá také neschopnost Ruska ztráty nahradit v dostatečné míře a kvalitě.

[chooze:article;value:470213]

Možnost dalšího velkého útoku

Ukrajině se v posledních měsících podařilo uskutečnit dvě velké protiofenzivy v Charkovské a Chersonské oblasti. Objevují se proto teorie, že chystá další masivní útok. A jednou z možností je právě překročení Dněpru a osvobození zbytku Chersonské oblasti.

Tento scénář je ale podmíněn řadou faktorů, mezi nimiž figuruje jeden konkrétní. Je jím nadcházející zima. "Hodně teď záleží na tom, jak drsná bude zima. Pokud zamrzne půda, pomůže to Ukrajincům a jejich těžké technice v ofenzivních operacích. Jakmile to ale bude příliš, tak -10 stupňů Celsia, tak to silně omezí bojeschopnost strojů. Takto prudká zima nepomůže nikomu," domnívá se Bureš.

Připouští ale, že při vhodném počasí je třetí velký protiútok možný, ale jen v určitých částech Ukrajiny. Na severu pravděpodobně zima udeří silně, což výrazně zpomalí jakýkoliv postup fronty. V jižních částech fronty je protiútok pravděpodobnější. Pokud ovšem budou správné teplotní podmínky.

Situaci na frontě si můžete prohlédnout na mapě. Hnědým kolečkem je označena Nová Kachovka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.