Rusové se chystají na Moldavsko, varoval sousední zemi Zelenskyj

Podle Zelenského zamýšlí Rusko obsadit kišiněvské letiště, aby přes něj mohlo přepravit vojáky a techniku do Podněstří. Východní region, který sousedí s Ukrajinou, je právně součástí Moldavska, už v 90. letech ale jednostranně vyhlásil nezávislost a na jeho území se nacházejí příslušníci ruské armády.

Zelenskyj řekl v rozhovoru pro německý list Die Welt, že před úmyslem Moskvy varoval moldavského premiéra Dorina Receana. Ten to v úterý odpoledne potvrdil.

"Existuje několik možných scénářů další destabilizace, ale naše instituce jsou připraveny čelit takovým výzvám. Máme solidní zkušenosti, posílili jsme své schopnosti a jsme připraveni na různé scénáře související s bezpečností Moldavské republiky. Naším cílem je zajistit mír a stabilitu, a to i na levé straně Dněstru," řekl Recean portálu Deschide.

[chooze:article;value:490981]

​Recean zopakoval, že jeho vláda bude usilovat o demilitarizaci Podněstří. "To znamená, že Rusko musí odstranit své zbraně, munici a vojáky, kteří se nelegálně zdržují na území Moldavské republiky," uvedl.

Moldavský vzdušný prostor v únoru narušila ruská raketa, která z Černého moře mířila na Ukrajinu. Zelenskyj už dřív prohlásil, že Rusové se pokusí v Moldavsku provést puč a dosadit do jeho vedení loutkovou vládu. Receanův kabinet je proevropský.

Moldavsko před týdnem na několik hodin uzavřelo vzdušný prostor:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.