Rusové se musí stáhnout z Ukrajiny a být postaveni před soud, řekl v OSN Pavel

"Rusko, stálý člen Rady bezpečnosti, zahájilo rozsáhlou invazi a vede brutální a nevyprovokovanou útočnou válku proti svému sousedovi, čímž hrubě porušuje Chartu Organizace spojených národů. Je to hanebná urážka řádu založeného na pravidlech a tím i celého mezinárodního společenství," řekl v úvodu svého vystoupení prezident Pavel.

Podle něj se nám znovu dostává ponaučení, že s jídlem roste agresorova chuť, což se netýká jen Ruska a Ukrajiny, ale nás všech.

[chooze:article;value:523124]

"Konečné vítězství Ukrajiny znamená vítězství právního státu a respektu k ostatním, zatímco její porážka by dovolila zvítězit brutalitě a bezpráví. Není možné, aby jakákoli země byla vůči tomuto konfliktu neutrální," uvedl Pavel. "Rusko musí zcela a bezpodmínečně stáhnout všechny své jednotky a vojenskou techniku z celého území Ukrajiny. Představitelé Kremlu musí nést následky a být postaveni před soud," dodal.

Rusko podle českého prezidenta ohrožuje mír a bezpečnost po celém světě. V této souvislosti připomněl "cynické" rozhodnutí Moskvy ukončit Černomořskou obilnou iniciativu, což vedlo k "masivnímu" zvýšení cen potravin.

[chooze:article;value:522770]

​Pavel rovněž zmínil tragickou zkušenost Čechů s ruskou rozpínavostí a imperialismem, díky tomu podle něj naše země cítí s Ukrajinou solidaritu a podporuje ji, což bude činit, dokud bude potřeba.

"Podmínky jakéhokoli mírového řešení může stanovit pouze Ukrajina," zdůraznil prezident s tím, že jen tak bude mír spravedlivý a trvalý a nebude z něj těžit především agresor.

Na celý projev prezidenta Petra Pavla v originálním znění se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.