Rusové se obětem záplav ani nesnaží pomáhat, tvrdí Zelenskyj

[chooze:gallery;value:32013]

​Zničující katastrofa, kterou způsobilo protržení přehrady v Nové Kachovce, není ani zdaleka u konce. Ukrajinské úřady očekávají, že v ohrožení záplavami se může ocitnout až 80 obcí, které leží přímo na Dněpru nebo v jeho bezprostřední blízkosti, píše portál France24.

Voda v řece stále stoupá. Do středečního večera má vystoupat o další metr, čímž ohrozí další obyvatele Chersonské oblasti. "Intenzita záplav klesá, nicméně kvůli zničení hráze stále teče voda. Podle našich předpovědí vodní hladina stoupne o metr v příštích 20 hodinách," řekl ve svém projevu na telegramu ukrajinský guvernér Chersonské oblasti Oleksandr Produkin. Přívaly vody mají kulminovat za tři až pět dní. Až pak začne hladina Dněpru opět klesat.

[chooze:article;value:508029]

Na pravém břehu Dněpru, který ovládá Ukrajina, zatopila voda 1 852 domů. K šesté hodině ráno evakuovaly ukrajinské úřady 1 457 lidí, z toho drtivou většinu z přístavní čtvrti Korabel v Chersonu, uvedl portál Unian.

Na břehu okupovaném ruskými silami není situace o mnoho lepší. Rusko hlásí 14 zaplavených obcí a 7 pohřešovaných lidí. V Nové Kachovce, která se nachází v těsné blízkosti přehrady, stoupla hladina vody na více než 12 metrů, píše agentura TASS.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Rusko ignoruje civilní obyvatele na levém břehu Dněpru, který ruská armáda okupuje. "Naše služby, které jsou schopné pomáhat, jsou už zapojené do záchranných operací. Ale můžeme pomáhat pouze na území ovládaném Ukrajinou. Na straně okupované Ruskem vidíme, že se obyvatelům Rusové ani nesnaží pomáhat. Demonstruje to cynismus, se kterým se Rusko chová k lidem, jejichž zemi přišlo zabrat," tvrdil Zelenskyj.

Kromě přívalů vody představují nebezpečí také nastražené miny. Ty na několika místech voda vyplavila ze země a přesunula na břehy Dněpru, kde znamenají hrozbu pro záchranáře i civilisty. Ukrajinci navíc v úterý čelili ostřelování, zejména v samotném Chersonu. Tam dělostřelba zranila dva policisty, kteří pomáhali s evakuací. Jeden z nich podle tvrzení ukrajinské armády zemřel. 

Katastrofa ohrožuje i další obyvatele Ukrajiny, kteří bydlí v bezpečné vzdálenosti od Dněpru. Počty lidí, kteří přišli o přístup k pitné vodě a které zasáhne vyplavení ukrajinských polí, se odhaduje na statisíce, uvádí OSN. Následky protržení přehrady tak budou dlouhotrvající i po odklizení škod způsobených záplavami. Nejvíce má škodami utrpět Záporožská a Dněpropetrovská oblast a Krym.

[chooze:article;value:507909]

Rusko a Ukrajina se z útoku na přehradu vzájemně obviňují. Rusové tvrdí, že se hráz stala cílem ukrajinské rakety, která způsobila zhroucení celé stavby. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil katastrofu za výsledek ukrajinské sabotáže.

Ukrajina naproti tomu argumentuje, že přehrada je již více než rok pod kontrolou ruské armády, což by jakoukoliv sabotáž znemožňovalo. Rusové se navíc podle Ukrajinců snažili vyhozením přehrady do vzduchu zpomalit případný ukrajinský útok a zároveň napáchat obrovské škody na civilním obyvatelstvu.

Mezery má i ruské tvrzení o zásahu raketou. Jediná střela totiž nemá dostatečnou sílu na prolomení přehrady. "Hráz je postavená z velmi kvalitního železobetonu. Jedna raketa nemůže způsobit takové škody. Bylo zapotřebí dobře promyšlených vrtů a použití trhaviny," vysvětlil bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

[chooze:minuta;value:fa0f7761-9c9b-4276-94de-394af1908713]

O následcích útoku na Kachovskou přehradu mluvili experti:

Výbuch zničil přehradu v Nové Kachovce. Tisíce lidí prchají ze zaplavené oblasti:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.