Rusové se pokouší dobýt Bachmut. Tisíce lidí ve městech se skrývají v podzemí

Vuhledar, dříve hornické město s 15 000 obyvateli, je teď místem, kde v podzemí přežívá pár stovek lidí. Ve městě nestojí jediná budova, která by během války neutrpěla škody. Chybí pitná voda a tamní obyvatelé svádějí každý den boj o kousek chleba.

"Je to opravdu děsivé. Právě jsme vyrazili ven, abychom sehnali nějakou vodu. Většinu času ale strávíme ve sklepě, protože když vyjdete ven, všude kolem padají bomby," vylíčila obyvatelka Vuhledaru.

[chooze:article;value:492147]

Město leží na východě Ukrajiny přibližně 50 kilometrů od Ruskem okupovaného Doněcku. V jeho okolí vedou železniční tratě, které Rusové využívají k zásobování. Pro obě země je tak oblast klíčová.

V obklíčení je i Bachmut, který teď čelí desítkám ruských útoků denně. Pokud by Rusové město dobyli, otevřela by se jim cesta i do dalších měst v Doněcké oblasti. "Zdravotníci z našeho týmu pracují prakticky nonstop. Před propuknutím invaze jsme tu během devíti měsíců ošetřili 50 až 60 zraněných, teď jich tu máme i více za jediný den," uvedl vedoucí zdravotnické služby Anatolij.

Bachmut se Rusové pokoušejí dobýt už šest měsíců. Teď jsou ale boje mnohem intenzivnější. Podle vůdce doněckých separatistů Denise Pušilina jsou údajně všechny cesty vedoucí do města pod kontrolou ruských jednotek. Zhoršující se situaci v Bachmutu přiznal i ukrajinský prezident Zelenskyj a velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.