Rusové se poučili z neúspěchů. Na Ukrajině mění taktiku

V předcházejících letech slavili Rusové úspěchy se svými taktickými (nebo také praporními) úkolovými uskupeními. Tyto jednotky asi na úrovni praporu jsou zaměřené hlavně na proražení linie a pronikání hluboko do nepřátelského území.

Jenomže, jak popsal bezpečnostní analytik Lukáš Visingr, tento postup se při nynější invazi na Ukrajinu příliš neosvědčil: "Loni s překvapením zjistili, že když praporní úkolové uskupení narazí na kvalitně a do hloubky budovanou obranu, tak zpravidla dopadne mizerně."

"Tato uskupení měla být schopná vést samostatnou bojovou činnost. Jistá decentralizace vede k vyšším nárokům na logistiku. V ruském pojetí se taktická uskupení neosvědčila. Jeden z důvodů, proč minimálně na operační úrovni ta ruská invaze selhala v mnoha směrech, je, že byl silně limitován prvek pěchoty na úkor ostatních zbraní v uskupení. Primárně měly být složeny z profesionálních vojáků, ale nedosahovaly tabulkových počtů. Pěchota byla výrazně upozadněna," přiblížil vojenský stratég z Univerzity obrany Richard Stojar.

[chooze:article;value:494638]

Útočné odřady

To spolu s podobnou bojů, jak to na Ukrajině vypadá v současnosti například u Bachmutu a Avdijivky, tedy pomalý postup vykoupený velkými ztrátami často v náročném terénu, přimělo Rusy k aktualizaci taktických postupů a vytvoření takzvaných útočných odřadů (v originále jako šturmovoj otrjad – штурмовой отряд).

Ty sepsali do nového manuálu. Tento manuál zveřejnil na svém twitterovém účtu Tatarigami_UA, který uvádí, že je armádním důstojníkem v záloze. Podle data na titulní straně pochází dokument z roku 2022.

Podle dokumentu se pro jeden útočný odřad počítá s několika útočnými jednotkami, velitelskou jednotkou, průzkumem, palebnou podporou, ale i s jednotkou s drony.

Do výbavy odřadu podle manuálu patří tanky T-72, samohybné minomety 2S9, obrněnci BREM-L, BVP, automatické granátomety AGS-17, kulomety Kord a další. Co se pěchoty týče, do odřadu jsou zařazeny útočné čety, sestávající z 10 až 15 vojáků, které jsou dále dělené na taktické tříčlenné skupinky.

Nasazení útočných odřadů v městských bojích (komentář v angličtině, na konci odkaz na originál manuálu v azbuce):
https://twitter.com/Tatarigami_UA/status/1632337874912780294

"Je to optimalizované, jak struktura, tak taktika, pro útočné operace ve složitém terénu, v lese, ve městech, proti kvalitním, do hloubky budovaným liniím, které Ukrajinci za 8 let na Donbasu vyprodukovali," popsal Visingr.

Že Rusové mění postupy, potvrdil také Stojar. Zatím se to podle něj týká hlavně bojiště u Bachmutu, případně u Avdijivky. "Ruská strana upustila od nasazování velkých skupin nebo velkých mechanizovaných oddílů a začala vytvářet menší, flexibilnější a operativnější jednotky. Ty mohou působit nezávisle na sobě. U Bachmutu není žádoucí větší koncentrace sil, protože je okamžitě zpozorována a ostřelována." Tyto ad hoc vybudované jednotky podle Stojara nedisponují ani vlastní těžkou technikou.

[chooze:article;value:495908]

Efektivní, ale pozdě

Vytvoření útočných odřadů hodnotí Visingr jako efektivní a praktickou reakci: "Koncept je správný. V daných podmínkách vzhledem k tomu, čemu Rusové čelí a co si kladou za důraz, to vypadá jako velmi rozumná koncepce."

Jenomže to přišlo pozdě. Vzhledem k nedostatku moderní techniky a dalším obtížím se Rusům nedaří tyto jednotky vytvářet na potřebné kvalitativní úrovni. Zatím podle Visingra tvoří hlavně ad hoc seskládané jednotky tvořené převážně hůře vycvičenými mobilizovanými vojáky, kteří často dostávají zastaralou techniku.

"Už je pozdě, oni to nestihli. To poučení měli vyvodit mnohem dřív, celý tento systém měli vytvořit mnohem dřív a celou ofenzivu, kterou začali, měli od začátku postavit jenom na tomhle. Ofenziva je blízko kulminačního bodu. Celou zimu se měli věnovat jenom budování těchto útočných odřadů, ale museli by mít víc lidí a techniky. Ofenziva nepřinesla to, co Rusové čekali, Bachmut stále není dobytý," zhodnotil.

Podívejte se na reportáž TV Nova o jednání ruského a čínského prezidenta, které mimo jiné zahrnovalo i téma války na Ukrajině:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.