Rusové se šinou ke Kupjansku. Hrozí, že se Ukrajinci stáhnou, hodnotí expert

Jak Petráš popsal, ruské síly se ke Kupjansku blíží pomalu, ale vytrvale. V nejbližší době by se měly dostat na hranice města, či přímo do města samotného.

"V každém případě otázkou je, do jaké míry bude ukrajinská armáda schopná se bránit a toto město vůbec udržet. Řekl bych, a hovoří o tom i zahraniční média, že síly ukrajinské armády v tuto chvíli pravděpodobně nebudou takové, aby toto území dokázaly udržet, a zřejmě dojde i ke stažení ukrajinských jednotek z této oblasti," hodnotí Petráš.

​Kupjansk je pro Rusko důležitým strategickým bodem. "Luhanská i Doněcká oblast, kde se rozkládají separatistické republiky, jsou už od začátku tohoto konfliktu v centru strategického zájmu ruského velení. Pokud jde o Luhanskou oblast, tak Kupjansk má de facto strategický význam proto, aby ruská strana mohla toto území vojensky kontrolovat a posléze, pokud k tomu dojde, i nastolit civilní správu," vyjasnil Petráš. Kupjansk je navíc po cestě do Charkova.

Na Kupjansk v současnosti útočí Rusové ze vzduchu, což slouží i k podpoře pozemních jednotek. Nejde jen o údery bojovými letadly, ale také pomocí dronů. "Situace je pro ukrajinské obránce, kteří nedisponují adekvátním vojenským materiálem, potenciálem, pomocí kterého by dokázali udržet na dostatečnou vzdálenost postupující ruské jednotky, poměrně svízelná," shrnul.

[chooze:article;value:578642]

Vše ale podle Petráše nasvědčuje tomu, že boj v zastavěné oblasti bude pro ruské jednotky komplikovaný. "Ale vzhledem k tomu, že ukrajinská strana se snaží spíše šetřit síly a prostředky, tak je dosti pravděpodobné, že v nejbližších několika dnech nebo hodinách dojde ke stažení ukrajinských jednotek z této oblasti a posílení směrů, které budou pro obranu ukrajinského území důležitější, než je oblast Kupjanska a jeho nejbližší okolí," míní odborník. Na celý rozhovor se podívejte pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.