Rusové si předvolali českého velvyslance. Slíbili odvetu za zabavení majetku

Ruské ministerstvo zahraničí si v pátek předvolalo českého velvyslance Jiřího Čisteckého. Podle agentury TASS se Moskvě nezamlouvá rozhodnutí vlády o zmrazení ruského majetku v Česku. Ve středu zařadila ruský státního podniku pro správu majetku v zahraničí na národní sankční seznam.

Ruské ministerstvo teď ale vyhrožuje odvetou. "Bylo zdůrazněno, že k ochraně svých oprávněných zájmů ruská strana využije všech prostředků, včetně odvetných kroků ve vztahu k českému majetku v Rusku," uvádí v prohlášení.

Podobná slova volil i mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov. "Postoj České republiky vyjádřený sankcemi proti ruskému státnímu majetku v této zemi považuje Kreml za nepřijatelný," řekl. Podle Moskvy je totiž rozhodnutí české vlády v rozporu s mezinárodním právem.

[chooze:article;value:529590]

Podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti), na jehož návrh vláda rozhodnutí přijala, je ale rozhodnutí správné. "Odmítám vyjádření, že jde o nelegální krok, neboť je to v souladu s českým právem dle sankčního zákona," řekl pro TN.cz.

Kabinet Petra Fialy (ODS) přijal návrh o zmrazení ruského majetku v Česku ve středu. Udělal tak zejména proto, aby Ruská federace nemohla majetek převést ani prodat. Bankovní účty, na které chodí nájemné za tyto nemovitosti, navíc Rusové nebudou moct nijak využívat.

Rusko zaútočilo na Charkovskou oblast v noci. Na území poslalo drony:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.