Rusové si syslí moderní stíhačky daleko od bojů. Ukrajinci jednu přesto zasáhli

Ukrajina poprvé zasáhla nejmodernější ruskou stíhačku Su-57. Zda je stroj vyřazený z provozu, ale není jasné. Ukrajinské útočné drony měly proniknout až nad leteckou základnu v Achtubinsku.

Ukrajinská média zveřejnila satelitní snímky stíhačky na letišti z pátku a soboty. Zatímco na pátečním záběru je stroj neporušený, na sobotním jsou v okolí letadla patrné stopy po ohni a explozích.

Suchoj Su-57 je víceúčelový stíhací letoun páté generace, který nepřátelské radary mohou jen obtížně zachytit. V bojových podmínkách ho ruská armáda poprvé vyzkoušela v roce 2018 v Sýrii, do války na Ukrajině se ale letoun údajně zapojuje jen zřídka.

[chooze:article;value:559089]

"Rusko se pravděpodobně snaží zabránit tomu, aby byla poškozena jeho pověst a aby byly vyzrazeny citlivé technologie, což by se stalo v případě ztráty některého Su-57 nad Ukrajinou," uvedl britská vojenská rozvědka. Rusové jich podle analytiků mají ve službě jen velmi malé množství a jejich náhrada je značně nákladná.

Ukrajinská armáda odhaduje, že Rusko od začátku války přišlo celkem o 357 letounů a zhruba půl milionu vojáků. Ukrajinské drony v sobotu slavily ještě jeden úspěch, když zaútočily na Mozdok v Severní Osetii-Alanii. Toto město je od fronty vzdáleno 900 kilometrů, což je nový rekord ukrajinských dronů. I v Mozdoku bylo jejich cílem armádní letiště.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.