Rusové sní o obnově starých pořádků: Zrušme nezávislost Pobaltí a sjednocení Německa

Blízcí ruského prezidenta Vladimira Putina nepřestávají snít o obnově ruského impéria. Moderátor státní televize Vladimir Solovjov ve svých show volá po zrušení nezávislosti bývalých sovětských republik v Pobaltí.

"Proč bychom měli uznávat jejich nezávislost? Rozpad Sovětského svazu nebyl právně formalizován. Neřídili se právními normami. Neměli bychom uznávat nacistické státy, které vznikly na zbytcích SSSR. Jestliže někteří lidé na Ukrajině žádají návrat k hranicím z roku 1991, měli bychom žádat návrat k hranicím z roku 1986," rozohnil se ve své rozhlasové show. Jeho projev zveřejnil na Twitteru reportér britské BBC Francis Scarr, který se věnuje sledování ruských médií.

"A nejen to. Prosím, řekněte mi, na jakých právních základech existuje Německo? Kde je NDR? Proč nezrušíme náš tehdejší souhlas ze smlouvy dva plus čtyři?“ odkazuje Solovjov na smlouvu o konečném uspořádání ve vztahu k Německu,

Tu 12. září 1990 v Moskvě podepsali zástupci obou německých států a čtyř vítězných mocností z druhé světové války a umožnila sjednocení Německa. Solovjov tvrdí, že "byly porušeny klíčové zákony a sliby, které Rusko dostalo, nebyly dodrženy".

[chooze:article;value:481447]

​"Tak přestaňme akceptovat sjednocení Západního a Východního Německa, pohlcení Východního Německa. Požadujme návrat naší sféry vlivu! Na základě toho pojďme uznat existenci nezávislého Východního Německa, neuznávejme je jako sjednocený stát a řiďme naši politiku a diplomacii podle toho," prohlásil.

A servítky si nebral ani ve své televizní show. "Nikdo neratifikoval Bělověžskou dohodu. Rusko ji neratifikovalo, tak nemusíme uznávat nezávislost Ukrajiny. Vyvstává otázka. Na jakém základě se Ukrajina, která podle práva není nástupcem Ukrajinské SSR, najednou stala členem OSN? Pro nacistické státy není v OSN místo! Neměli bychom uznávat žádné instituce a s těmito nacistickými formacemi bychom neměli vůbec jednat," opakoval ruský moderátor oblíbenou kremelskou tezi o tom, že Ukrajina je stát ovládaný nacisty. Bělověžská dohoda je smlouva o vytvoření Společenství nezávislých států, která ukončila existenci SSSR.

"Pro nás nejsou žádné hranice s Ukrajinou, ta pro nás jako stát neexistuje. Takže je to jednoduché, měli bychom otevřeně říct, že dosáhneme hranic z roku 1989 a měli bychom požadovat obnovení ruské sféry vlivu z roku 1989!" dodal.

[chooze:article;value:481371]

​Jeho hosté na to reagovali, že by se to asi nelíbilo spojencům Ruska ve střední Asii a také Bělorusku. Na to ale moderátor měl jednoduchou odpověď: "S nimi sepíšeme nové smlouvy. S nimi můžeme jednat, uzavřít mírové smlouvy a domluvit se na postupu opuštění Sovětského svazu," věří ruský moderátor.

Arménie podle práva neexistuje, tvrdí poslanec

Není to zdaleka první případ, kdy přední ruští představitelé zpochybňují legitimitu států, které vznikly rozpadem Sovětského svazu. Poslanec strany Jednotné Rusko Jevgenij Fjodorov se takto pustil do Arménie. Ta ještě do nedávna měla blízko k Rusku, nedočkala se ale pomoci Moskvy ve válce z Ázerbájdžánem a tak stále více inklinuje k Západu. Velkého přivítání se v Jerevanu dočkala například předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Arménský prezident na konci listopadu šokoval Vladimira Putina, když na summitu odmítl podepsat dokument k jednání Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti.

"Úřady v Arménii vznikly Amerikou řízenou Oranžovou revolucí jako v Kyjevě. Navíc Arménie je z geopolitického hlediska mrtvá země, jejíž přežití záleží na Rusku. Jak s tím naložíme? Obecně bychom se vždy měli řídit právem a osamostatnila se Arménie podle práva ze Sovětského svazu? Ne. Je to nelegální státní útvar," připomněl na twitteru Fjodorovova slova poradce na ukrajinském ministerstvo vnitra Anton Geraščenko.

Rusko zaútočilo na nemocnici v Doněcku. Rakety létaly i na hlavní město (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.