Rusové tvrdí, že sestřelili 35 systémů HIMARS. Ukrajina jich má ale jen 20

Ruské ministerstvo obrany informovalo o úspěšném postupu své armády. Uvedlo, že u města Kramatorsk v Doněcké oblasti ruské bojové síly zničily další dvě odpalovací zařízení HIMARS.

Od loňského léta, kdy Ukrajina obdržela první tyto systémy od svých západních spojenců, Rusko pravidelně hlásí jejich zneškodnění. Podle ruskojazyčné verze BBC, která spočítala celkový počet těchto hlášení, jich Rusko mělo zneškodnit už 35.

Ukrajina ale doposud disponovala pouze 20 těmito systémy. Podle ruského ministerstva jich tak armáda zneškodnila víc, než ve skutečnosti mohla. Údajně se jí povedlo zničit 24 raketometů a dalších 11 zasáhnout.

[chooze:article;value:483043]

Ukrajina obdržela raketomety HIMARS od Spojených států, které je vyrábí. Další má dostat v tomto roce. USA také podle CNN zvažují výcvik ukrajinských vojáků přímo ve Spojených státech, kde se mají vycvičit v práci s raketovým systémem Patriot.

Média už dříve informovala o tom, že ukrajinská armáda používá dřevěné makety raketometů. Chtěla tak donutit Rusko, aby při snaze o jejich zneškodnění vyplýtvalo drahé střely s plochou dráhou letu. Podle USA a Ukrajiny se ale Rusku nepodařilo zničit ještě ani jeden z těchto systémů.

Putin si volal s čínským prezidentem. Doufá, že ho navštíví v Moskvě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.