Rusové útočí ze čtyř stran. Putin dal důstojníkům drsné ultimátum

Americký institut pro studium války (ISW) zveřejnil podrobnou analýzu situace na bojišti na Ukrajině. Pro bránící se zemi přitom nevyznívá vůbec dobře. Ruské jednotky totiž po ústupu Ukrajinců z Avdijivky přebírají iniciativu na severovýchodě fronty.

Podle ISW současný styl vedení ruských útoků značí po dvou letech války výrazné změny v přístupu ruského operačního velení. Ukrajina se dle expertů jen těžko udrží, pokud nedostane velkou pomoc od Západu.

Zpráva institutu tvrdí, že pokračující ruská ofenziva v Charkovské a Luhanské oblasti na východní Ukrajině "zahrnuje útoky podél čtyř paralelních os", které "společně pravděpodobně vytvoří operačně významné zisky". Podle institutu se Rusové poučili z předchozích chyb a i díky tomu se jim daří.

[chooze:article;value:542899]

​Institut pro studium války dospěl k závěru, že jde o rozsáhlejší operaci připravenou na vyšší úrovni velení. Aktuálním cílem je postup k řece Oskil od Kupjansku až po město Oskil ležící severně od Slovjansku. Dlouhodobějším cílem pak nejspíš bude získat pod kontrolu úplně celou Luhanskou oblast. A tím si také otevřít cestu k útoku na poslední dvě velká města držená Ukrajinci v Doněcké oblasti, tedy na Slovjansk a Kramatorsk.

Putin dal lhůtu

Hlavní ukrajinské ředitelství zpravodajské služby (GUR) ve středu oznámilo, že ruský prezident Vladimir Putin dal vojenskému velení tři týdny na to, aby plně ovládlo Luhansk. Zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibickyj během rozhovoru pro Interfax prozradil, že Putin chce mít Luhansk plně pod kontrolou před nadcházejícími prezidentskými volbami, které se budou v Rusku konat 15. až 17. března.

"Před volbami chtějí dosáhnout alespoň administrativních hranic Luhanské oblasti. Mít alespoň nějaký úspěch, něco jako Avdijivka, možná někde jinde na nějaké jiné frontě," řekl Skibickyj. 

Evropa chystá další sankce. Rusku se i tak daří:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.