Rusové už u nás slídili. Podle experta se mohou opakovat Vrbětice

Rusko se zaměřuje na Českou republiku, Pobaltí, Polsko, Německo či velkou Británii, tedy na země podporující Ukrajinu. Hrozí dezinformace, sabotáže, násilné činy a kybernetické útoky, varuje NATO. 

"Rusové ale při sabotážích neumějí fungovat nepozorovaně. Vzpomeňme si třeba na likvidaci bývalého agenta Litviněnka. Útočníci tehdy zanechali stopy po radioaktivním poloniu v půlce Evropy," říká vojenský analytik Lukáš Visingr.

[chooze:article;value:553605]

Čeho bychom se ze strany Ruska my v Česku měli obávat?

Může jít zejména o kybernetické útoky na kritickou infrastrukturu. Pro lepší představivost se stačí podívat, co si vzájemně provádí Rusko s Ukrajinou. Ohrožené mohou být elektrárny, rozvodny, železnice a letiště. Ale třeba také čistírny odpadních vod.

Proč zrovna čistírny?

Něco podobného se už v minulosti stalo v jednom americkém městě. ČOV mají elektronické bezpečnostní protokoly. Když je v odpadní vodě zachycen nějaký problém třeba s toxickými látkami, systém automaticky vypne i celý vodovodní řad. A stačí, pokud hackeři do toho systému vloží nějaký falešný poplach, oni tím pro celé město vypnou přísun vody. Obnovení dodávek pak může trvat i několik dní.

Může nás ohrožovat i něco jiného než kybernetické útoky?

Kdyby se například na Ukrajině začali vyskytovat ve větším množství vojáci NATO, nebo pokud by se Rusové naštvali třeba kvůli dodávkám stíhaček F-16 na Ukrajinu, tak by Moskva mohla reagovat a oni to umí.  

Něco podobného známe u nás z výbuchu muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014, hodnota škod překročila jednu miliardu korun…

Provést něco takového ale není úplně snadné, a zdá se, že Rusové při takových sabotážích neumějí fungovat nepozorovaně. Vzpomeňme si třeba na likvidaci bývalého agenta Litviněnka. Útočníci tehdy zanechali stopy po radioaktivním poloniu v půlce Evropy. Problém je udělat sabotáž nepozorovaně.

[chooze:article;value:553291]

Co by se stalo, pokud by byla odhaleny nějaké další podobné aktivity?

Reakce zvlášť některých evropských zemí by mohly být pro Moskvu velmi nepříjemné. Zvlášť pokud by se něco stalo třeba Francouzům.

Na co bychom se tedy měli připravit my v Česku?

Už u nás byl zaznamenán minimálně jeden případ, kdy podezřelé osoby slídily okolo jednoho českého podniku, jenž má velmi významnou roli v podpoře Ukrajiny. Může se stát i to, že by Rusové zkusili zopakovat něco podobného, jako se stalo ve Vrběticích.

V Polsku mají velké problémy s výpadky signálu navigačního systému GPS už několik měsíců, v minulém týdnu kvůli tomu dokonce své lety rušily i finské aerolinky.

V tom elektronickém boji byli Rusové vždy velmi dobří. Disponují mnoha různými systémy elektronického boje. Kromě navigace si snadno poradí například i s mobilními sítěmi.

Hrozí problémy s navigacemi GPS také u nás?

Ta výkonná technologie je celkem velká, je na velkém osmikolovém kamazu a k nám by ji Rusové asi jen tak nepropašovali. V Polsku je signál rušen z Kaliningradu a dosah je jen několik desítek kilometrů.

Putin o útoku na Česko a Polsko: Jen tahají ze svých lidí peníze, prohlásil (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.