Rusové uzavřeli s Čínou zásadní dohodu. Pro Západ znamená komplikace

Důležitou smlouvu podepsaly ve středu ruské a čínské energetické společnosti. Vyplývá z ní, že na Dálném východě co nejdříve začne stavba potrubí, které povede plyn mezi Čínou a Ruskem. Plynovod bude stát mezi městem Dalněrečensk v nejvýchodnějším regionu Ruska a čínským městem Hulin v severovýchodní provincii Chej-lung-ťiang. Pro dvě autoritativní země jde patrně o jeden z prvních kroků k větší energetické spolupráci. 

"V nestálem prostředí přispěje konstrukce dalších přívodů zemního plynu do Číny k dalšímu zajištění energetické bezpečnosti země," řekl čínskému státnímu webu Global Times ředitel Centra pro rozvoj energetické ekonomiky Lin Po-čchiang. 

Rusko se snaží po rozsáhlých sankcích, které na ně uvalily západní země po rozpoutání invaze na Ukrajinu, posílit ekonomické vztahy s Čínou. To by totiž mohlo Rusům dál udržovat pozici energetické velmoci a oddálit diplomatickou izolaci největší země světa, čehož se pokouší po zahájení války ruského prezidenta Vladimira Putina docílit demokratické země. 

[chooze:article;value:527158]

Výstavba důležité části mezi Čínou a Ruskem by pro obě země zajistila prodloužení plánovaného plynovodu Síla Sibiře 2. Tím by přes celé území Ruska a část Mongolska mohlo do Číny po jeho dokončení proudit až 10 miliard kubických metrů plynu ročně, píše web Russia Briefing s odkazem na ruské společnosti Gazprom a čínské CNPC a PipeChina. Tyto firmy rozsáhlou stavbu, která má skončit okolo roku 2030, zaštítí. 

Pro Rusko je export plynu zásadní proto, že ze západní Sibiře dřív ve velkém proudil plyn do evropských zemí, které na něm byly závislé, což se ukázalo hlavně po rozpoutání války na Ukrajině. Dokončení smluv nutných pro financování Putinova režimu přitom mezi autoritářskými mocnostmi dlouho vázlo, jak připomíná web The Moscow Times. Při oficiální návštěvě Vladimira Putina v Číně před třemi týdny se totiž dohody ohledně jejich spolupráce nijak neposunuly.

[chooze:article;value:507580]

"Plynovod Síla Sibiře 2, který je zatím jen na papíře, byl ohlášen jako ropovod o kapacitě 50 miliard kubických metrů ročně. Původní plynovod Síla Sibiře 1 má kapacitu 38 miliard kubických metrů a existuje smlouva na dodávky z mořských plynových polí na Sachalinu v objemu 10 miliard kubíků," vypočítává pro Moscow Times analytik Sergej Vakulenko s tím, že pro Rusko je začátek stavby zásadní pro ekonomické přežití. 

Čína, která dosud na nejvyšší úrovni váhá s přikloněním se na ruskou stranu v konfliktu války na Ukrajině, k nelibosti Ruska s přípravou stavby až dosud otálela. Podpis první části plynovodu ale podle analytiků webu Russia Briefing značí něco jiného. 

Evropské země jako Česká republika, do kterých už plyn z Ruska neproudí, se proto kvůli energetické stabilitě dál musí ohlížet po spolupráci v jiných zemích. Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) letos v červnu avizoval, že výpadek by mohly nahradit dodávky z Ázerbajdžánu. 

Rusko dosáhne svého cíle, prohlásil Putin. Sám neví, co za cíl to je, říká Just (10/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.