Rusové v noci ostřelovali Ukrajinu, útočili desítkami dronů a raketami

Téměř celou Ukrajinou zněly v noci na pátek sirény. Ukrajinské armádě se prý podařilo sestřelit pět raket a 48 dronů. "Nepřítel na oblast v průběhu noci zaútočil drony a raketami. Protiletecká výstraha trvala čtyři hodiny, v oblasti pracovala protivzdušná obrana," informoval šéf správy oblasti rozkládající se kolem ukrajinské metropole Ruslan Kravčenko.

Exploze se ozývaly nejen z Kyjevské a Dněpropetrovské oblasti, ale také z Oděsy a pravděpodobně i z Chmelnycké oblasti, kde se nachází významná základna ukrajinského letectva. To ale zatím Kyjev nepotvrdil.

​Podle Kremlu měla Ukrajina také poslat několik desítek dronů na Rusy okupovaný Krym a nad Azovské moře.

[chooze:article;value:558837]

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek během televizního vystoupení oznámil, že jeho země poskytne Ukrajině další pomoc. "Zítra (v pátek, pozn. red.) zahájíme novou spolupráci s Kyjevem, oznámíme přesun stíhaček Mirage 2000-5 vyrobených francouzským koncernem Dassault na Ukrajinu a vycvičíme ukrajinské piloty ve Francii," řekla francouzská hlava státu.

Macron v rozhovoru zmínil, že by Ukrajina měla mít možnost používat zbraně od západních zemí na ruské vojenské cíle. Zároveň zdůraznil, že si nepřeje eskalaci války.

Francouzský prezident se má v pátek osobně setkat se svým ukrajinským protějšek Volodymyrem Zelenských v Elysejském paláci. Během své oficiální návštěvy Zelenskyj také vystoupí s projevem ve francouzském parlamentu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.