Rusové zasáhli hotel, ve kterém byly děti. Zelenskyj chce posílit vzdušnou obranu

Napříč celou Ukrajinou vyvolaly pobouření záběry, na kterých jsou vidět ruské rakety Iskander dopadající na hotel. O pouhou hodinu dřív tam trávili čas účastníci dětského tábora ve věku od šesti do třinácti let.

"Viděli jsme na obloze raketu a dostali jsme obrovský strach. Klekli jsme si, zakryli si hlavu a zavřeli oči," popsala jedna ze svědkyň děsivého útoku. Přestože děti hotel, který v minulosti hojně využívali pracovníci OSN a zástupci neziskových organizací, včas opustily, přišel během úderu o život nejméně jeden člověk. Mnozí další utrpěli zranění. Rusové útočili i na další budovy v oblasti. 

[chooze:article;value:517402]

"​Připravovala jsem v kuchyni jídlo a pak jsem se na sekundu rozhodla jít do vedlejšího pokoje. Nejednou jsem uslyšela explozi. Jsem si jistá, že kdybych tam zůstala, zasáhne mě to," popisuje emotivně Svitlana, která byla v hotelu. Podle ruských představitelů se v hotelu ukrývali členové legie napojené na ukrajinské ozbrojené síly. 

Před ruskými údery se ale museli bránit i obyvatelé Kyjeva. Úlomky zničené rakety zasáhly tamní dětskou nemocnici, útok se ale obešel bez zranění. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj proto vyzval k posílení protivzdušné obrany. "Chystáme další balíček vojenské pomoci pro naše vojáky i další ochranné prostředky pro celou Ukrajinu, včetně systémů protivzdušné obrany. Jednal jsem s britským vojenským velením a byl to produktivní rozhovor," oznámil. 

Posilovat svou obranu ale musí i Rusko. Ve čtvrtek večer vypukl záhadný požár ve skladu ve městě Odincovo vzdáleném pouhé čtyři kilometry od oficiálního sídla ruského prezidenta Vladimira Putina. Dočasně uzavřeno pak muselo být kvůli dronu i moskevské letiště Vnukovo.

Ukrajinský prezident si vyzkoušel pilotování F-16. Sestřelil virtuální cíl (08/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.